Radnička prava i pravo na rad

Radnici Bobar banke ismijavali sindikalno organizovanje

Niko od zaposlenih radnika u bijeljinskoj Bobar banci ili u „Elvaku“ proteklih mjeseci nije želio otvoreno progovoriti o odgovornosti poslovodstva i menadžmenta za novonastalu situaciju u ovim članicama Bobar grupacije. Odbijali su i ponudu za sindikalno organizovanje, a sada se „hvataju za glavu“.

U bijeljinskom Regionalnom sindikalnom centru kažu da su radnici Bobar banke dolazili u Sindikat, ali da im nisu mogli puno pomoći, jer nisu članovi sindikata i nemaju formiranu sindikalnu organizaciju.

Nebojša Andrić, sekretar Regionalnog sindikalnog centra kaže da su svojevremeno i zaposlenima u Bobar banci predlagali da se sindikalno organizuju, ali, da su to oni odbili.

„Radnici Bobar banke su nas svojevremeno ismijali pri samoj pomisli da im pomognemo oko sindikalnog organizovanja. Imali smo časne i poštene namjere, ali nas oni tada nisu ozbiljno shvatali“, kaže Andrić.

Andrić ističe da je na protesnom skupu radnika, održanom u utorak u „Elvaku“, pominjano i ime sada već bivšeg direktora Željka Maleševića, te da su radnici insisitirali da i on prisustvuje razgovorima sa predstavnicima Granskog i Regionalnog sindikata.

„Predložili smo im da sve što imaju saopšte MUP-u i Tužilaštvu. Spremni smo da im u tome pomognemo“, kaže Andrić, ističući da će Sindikat postupiti slično kao u slučaju radnika PZS „Agrosemberija“, koji su insistirali na utvrđivanju odgovornosti za poslovne propuste direktora i poslovodstva, te da jedino MUP i Tužilaštvo mogu utvrditi da li ima elemenata za podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih osoba u ovim preduzećima.

Radnici „Elvaka“ su posumnjali u zakonitost trošenja 6,5 miliona KM kreditnih sredstava, koliko je u 2012. godini uzeto od IRB-a RS, zahtijevajući da se utvrdi da li je novac potrošio „Elvako“ ili neka druga članica iz sastava Bobag grupacije. Radnici insistiraju, kaže Andrić, da se, ukoliko je novac potrošio neko drugi, rasknjiži ta obaveza sa „Elvaka“, te da kredit vraća „onaj ko ga je i potrošio“.

izvor: capital.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog