Nauka

Pronađena mitska grobnica Ozirisa

Arheolozi su u nekropolisu šeika Abd el Kurna kod Tebe pronašli drevnu grobnicu koja izgleda kao mitska grobnica Ozirisa.

U centru grobnice je statua Ozirisa. Ispod nje je stepenište, koje vodi u veliko okno dubine 10 metara. Tu se nalazi još jedna prostorija sa još jednim, šest metara dubokim, oknom koje vodi u još dvije prostorije.

Osim centralnih tunela i prostorija, u drugom dijelu grobnice arheolozi su pronašli još jednu seriju tunela sa prostorijama (na skici pozicionirane lijevo).

Prvi tunel u lijevom (zapadnom) dijelu dubok je sedam metara i vodi u dvije prostorije. Zidovi jedne od njih ukrašeni su reljefima demona koji drže noževe. Dalje se nastavlja drugi, plići tunel koji spaja još dve dijelom urušene prostorije prepune zemlje.

Vođa špansko-italijanskog tima arheologa, doktor Marija Milagros Alvarez Sosa, smatra da demoni na zidovima čuvaju tijela pokojnika. Prema njegovim riječima, ovo je veoma važna grobnica.

Inače, grobnica je prvi put označena na mapi 1887. godine. Tokom 20. vijeka bilo je nekoliko pokušaja da se potpuno istraži i napravi detaljna skica, ali nijedan nije bio uspješan.

Arheolozima predstoji još mnogo muktrpnog posla. Uprkos tome što su napravili plan grobnice, većina prostorija koje su otkrili nisu detaljno ispitane. Njihovo raskišćavanje i konzervacija počeće na jesen 2015. godine.

izvor RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog