Muzika i film

80 godina od rođenja kralja roka - Elvisa Prislija

NEŠVIL - Kralj roka, zvijezda čije ime i danas ostvaruje više miliona dolara godišnje, čuveni Elvis Prisli rođen je na današnji dan prije 80 godina.

Njegovi obožavaoci obilježiće ovu godišnjicu u Memfisu uz rođendansku tortu, filmove i aukciju njegove prve vozačke dozvole i prve ploče.

Iako je umro 1977. godine Prisli je i dalje jedan od najprodavanijih umjetnika svih vremena koji i dalje zaslužuje titulu kralja roka.

Prisli je rođen u Tupelu u Misisipiju 1935, a kao tinejdžer se sa roditeljima preselio u Memfis. Svoju muzičku karijeru je počeo kada je vlasnik "Sun Records-a" Sem Filips, željan da širem auditorijumu približi zvuk afro-američke muzike, video u Prisliju potencijal da to ostvari.

U pratnji gitariste Skotija Mura i basiste Bila Bleka, Elvis je jedan od začetnika rokabilija, ubrzanog spoja kantrija i R&B-a.

RCA Victor je sa njim potpisala ugovor po kome će pukovnik Tom Parker biti njegov menadžer slijedeće dvije decenije. Njegov prvi singl za tu izdavačku kuću "Heartbreak Hotel" izašao je u januaru 1956. i odmah je postao hit broj jedan.

Postao je vodeća figura novog rokenrol zvuka sa više javnih pojava na televiziji i velikih hitova. Njegov način izvođenja i energični pokreti učinili su ga jednim od najpopularnijih izvođača, ali i najkontroverznijih.

Prisli se pored muzike bavio i glumom i uglavnom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovno postajale hit.

U periodu od 1957. do 1966. godine Prisli se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca.

Njegov uticaj je vidljiv i na druge muzičare od Bitlsa, pa do Džastina Bibera. "U njegovom glasu mogao se čuti glas Dina Martina, kao i kantri muzika", rekao je muzičar Bili Lojd.

Gitarista Harold Bredli koji je svirao u mnogim Prislijevim pesmama sjeća ga se kao sjajnog momka sa ogromnim uticajem.

Godine 1977. Prisli je doživio srčani udar, ali nije promijenio svoj način života, a već 16. avgust pada u duboku komu zbog prekomjerne upotrebe droge. Doktori su pokušali da mu spasu život, ali nisu uspjeli u tome.

Elvis je još za života postao legenda. Za dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 nedjelja.

I danas Prisli ima mnogo obožavalaca, ljudi koji ga imitiraju, koji pjevaju i sviraju njegove pjesme, dok neki čak vjeruju da nije umro, već da se povukao i da živi negdje daleko od očiju javnosti.

izvor Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog