Tviterizacija RS

Twitter scena u RS

Na Twitteru trenutno ima 22 161 nalog iz Bosne i Hercegovine.

Od tog broja 2 851 su korisnici iz Banja Luke, u procentima to je 12,9 odsto, prema podacima sa sajta tvitni.me koji generiše podatke o broju Twitter naloga iz zemalja regiona.

Najveći grad u RS, je ujedno i mjesto odakle dolazi najveći broj Twitter naloga kada je u pitanju Republika Srpska, a drugi na niovu BiH, iza Sarajeva.

Banja Luka je takođe grad u RS koji jedini prelazi i cifru od 1000 Twitter naloga. U prosjeku na jedan korisnika iz Banja Luke dolazi 194 prijatelj i 165 pratioca, dok je neaktivnih statusa oko 437, tj. onih koji su napravili Twitter profil ali nikada nisu ništa objavili.

Drugi grad iz RS koji ima najviše Twitter naloga jeste Bijeljina sa 660 korisnika, slijedi Doboj sa 371 nalogom, Prijedor sa 292 korisnika, Zvornik sa 232 naloga itd.

Ostali gradovi su ispod 100 korisnika Twittera, a Šamac recimo ima svega tri iako su poplave ove godine bila jedna od top tema o kojima se titovalo, a dva korisnika ova društvene mreže dolazi iz Glamoča.

Treba napomenuti i to da dostupni podaci su okvirni, s obzirom da određen broj Twitter korisnika ne unosi podatake o mjestu, kao i da isključuje geo pozicioniranje.

Političari na Twitteru

Igor Radojičić, Aleksandra Pandurević, Branislav Borenović, Dušanka Majkić, Saša Čudić, Srđan Mazalica, Nenad Stevandić, Rajko Vasić su neki od političara iz RS koji koriste ovu društvenu mrežu, i putem koje možete pratiti njihove statuse i novosti.

Gradovi i opštine

Banjaluka, Bijeljina, Sokolac, Teslić, Modriča su neki od rijetkih opština i gradova u RS koji su našli za shodno da imaju Twitter nalog te i na taj način približe svoje aktivnosti i novosti građanima. Mnoge od opština nemaju ni danas ni Facebook nalog, jedne od najpopularnijih društvenih mreža, tako da postojeće stanje u modernizaciji pristupa informativnim trendovima nije za čuđenje.

Kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Vlada Republike Srpske nema zvanični Twitter nalog, kao ni federalna vlada, dok vlade susjednih zemalja (Srbija, Hrvatska, Crna Gora) imaju Twitter naloge i vode ih na engleskom jeziku ili kombinovano sa engleskim.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog