Zdravlje

Pet zdravstvenih savjeta koji možda nisu istiniti

Kao ljekar i istraživač, uvijek volim da znam izvor savjeta o zdravlju. Samo zato što je nešto objavljeno u časopisu Science ili objavljeno na vijestima ne znači da je istina. Morate pogledati kako je studija kreirana, kao i odlučiti da li se čini da ima smisla. Postoji mnogo statističkih načina koji se mogu koristiti da informacije izgledaju istinito, kada to, u stvari, i ne mora biti.

Upravo sam pročitao naučnu studija koja tvrdi da vas odvajanje od vašeg iPhonea zapravo vas može učiniti glupljim. To je tačno - testirani subjekti su toliko bili nestrpljivi kada su odvojeni od svojih iPhonea da je njihov krvni pritisak otišao gore, a njihova sposobnost da riješe zagonetke je pala. Da li ih je to zaista učinilo manje pametnim? Jesu li oni zaboravili datum i način da ga dodaju? Nema šanse. Možda su nakratko imali problema sa rješavanjem komplikovanih puzzli, ali ja ne mislim da nas to stvarno čini glupim, bez obzira što bi se po naslovu moglo reći. 

Evo nekih drugih zdravstvenih savjeta o kojima biste trebali razmisliti: 

1. Zagrljaji mogu izliječiti prehladu. 

Bilo bi sjajno da možemo naći brz i jednostavan način za liječenje ili prevenciju raširene gripe i obilnih simptoma prehlade. Nedavna studija Carnegie Mellon objavljena samo prije mjesec dana sugeriše da zagrljaji mogu pomoći u zaštiti od stresa i na taj način smanjiti infekcije. Čak je podržan od federalne američke vlade - pa to mora biti istina, zar ne ?! 

Želim da ovo bude istina ali nije dovoljno naučno podržano. U teoriji, hronični stres smanjuje sposobnost našeg tijela da se bori protiv infekcije. Ali, mi još uvijek trebamo puno više istraživanja kako bi utvrdili tačno kako se to događa. Dakle, prije nego što odete u zagrljaj strancima, budite svjesni da ova studija ima mnogo ograničenja. To je učinjeno tako što je nekoliko stotina ljudi uključenih u istraživanje pitano za socijalnu pomoć, a potom izloženo virusu prehlade. Samo, nisam uvjeren u ovakvo kreiranje studije. Postoji mnogo razloga zašto je ljudima hladno, a nisam siguran da će zagrljaji to promijeniti. Dakle lično, pokušavam da minimalizujem zagrljaj i bliski kontakt sa bilo kim misleći da bi mogao proslijediti hladnoću ili gripu. 

2. Mirisanje gasova može spriječiti rak. 

Ne izmišljam ovo! Nedavno saopštenje naučnika sa Univerziteta u Exeter je otišlo prošle godine izazvalo je pozive klinikama za rak. Bilo je čak objavljeno i u respektabilnom magazinu. 

U studiji se navodi da, iako je sumporovodik dobro poznat kao oštar, plin koji zaudara na pokvarena jaja i nadutost su prirodni proizvodi u tijelu i mogli bi zapravo biti ljekoviti sa značajnim implikacijama na buduće terapije za različite bolesti. 

Vjeruje se da hidrogen sulfid na neki način štiti mitohondriju ćelija našeg tijela. Problem sa ovom studijom je da ne postoje realni podaci. Niko nije proveo studiju konkretno o nadutosti. I to ne služi javnom dobru za časopise ili univerzitete da prave ove vrste izjava, koje su čiste hiperbole koje dezinformišu pacijente. 

3. Dječiji urin može tretirati akne i osip kože. 

Nakon što sam radio u Discovery Channelu, zamoljen sam više od jednom (obično od gledalaca "Man vs. Wild"), da li je sigurno piti vlastiti urin. Kratak odgovor je da je to u redu, jer urin je sterilan, ali zašto raditi to, osim ako ste zaista nasukani više od jednog dana bez izvora čiste vode?! 

Noviji mit oko dječijeg urina je da može osloboditi od akni i tretirati osip kože. Pacijenti su me pitali o tome prije nekoliko mjeseci. Evo činjenica - urin je uglavnom voda, i urin bebe se sastoji od još više vode nego vaš ili moj. Bio sam pogođen baby urinom više puta u lice, a ja definitivno ne mislim da mi je to poboljšalo ten. I moj sin mokrih pelene izgleda da stvara osip, a ne da ga suzbija! Tako da za sada, i dalje perite lice dobrim, blagim sredstvima za čišćenje, i probajte benzoil peroksid za akne - oba imaju mnogo jače djelovanje nego baby urin. 

4. Čokolada vas može zaštititi od srčanih bolesti uzrokovanih zagađenjem vazduha. 

Tehnička studija je testirala dijetu koja je uključivala voće i povrće, vino i čokoladu. Istraživači su našli da su stariji muškarci imali manje šanse da dožive promjene u radu srca tokom teških dana sa smogom, ako su jeli namirnice prepune antioksidansa. Istraživačima se činilo posebno uzbuđenim zbog ovog zaključka, jer osim izbjegavanja kretanja u smogu u kojem živimo, nemamo način da se zaštitimo od toga. 

Mi znamo da smog utiče na prirodni ritam srca. A poremećeni srčani ritam može uzrokovati udare i toplinske napade. Takođe znamo da hrana bogata antioksidansima - molekulima koji sprečavaju oštećenja krvnih sudova i živaca - može zaštititi naše srce i mozak. Ali povezivanje ova dva iskaza nije naučni put. 

Iako je ova studija trajala više od deset godina, to je bio jedan od najnižih oblika naučnih dokaza - opservaciona studija. Ne postoje pravi uzrok i posljedica. 

Glavni problem sa ove studijom je da, kada govorimo o onome što jedemo, jednako je važno je ono što se izuzme kao i ono što smo uključili. Jednostavno uključivanje neke zdrave hrane dok još jedemo puno masne hrane i hrane sa puno ugljenih hidrata neće biti magična pilula. Vi jednostavno ne možete jesti čokoladu i misliti da će to biti dobro za vaše zdravlje. 

5. Ako ste žena sa mačkom, veća je vjerovatnoća da ćete izvršiti samoubistvo. 

Prije nego što počnete pisanje gadne e-pošte, postoji nauka iza ove činjenice. Zajedničkog parazita, poznatog kao Toxoplasma gondii, nose mačke. On se prenosi njihovim fekalijama. Znamo da trudnica treba biti oprezna sa mačkom, ali i ispostavilo se da žene koje se zaraze parazitima mogu biti sa većim šansama da razviju probleme mentalnog zdravlja, uključujući i shizofreniju. Sve je to zbog parazita koji inficira mozak. Dobra vijest je da ne možeti biti testirani na parazite. Barem ne u ovoj studiji, istraživači su obećali da će provesti dodatna istraživanja. 

(John Whayte, medicinski ekspert)

Izvor: Indikator.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog