Redakcijski komentar

Zakon o javnom redu i miru - samo vas posmatramo

Javna debata povodom prijedloga novog Zakona o javnom redu i miru koja se ovih dana vodi u medijima i na društvenim mrežama, pokazala je da u Republici Srpskoj ipak postoji makar zrno kritičke javnosti sposobne da argumentovano raspravlja o različitim društvenim temama.

Frontal je u tom smislu uspio da bude pozornica sučeljavanja različitih pogleda na predloženo zakonsko rješenje, a tekstovi koje su naši kolumnisti objavili bili su, ne samo različiti, nego u određenoj mjeri i potpuno suprostavljeni. Tom činjenicom se ponosimo i nadamo se da će sve više medija u Srpskoj praktikovati pristup koji insistira na sukobljavanju različitih ideja, a ne na uniformisanim stavovima.

Kad smo kod kritičke javnosti, ma koliko ona, u kvantitativnom smislu, i dalje bila slabašna, treba reći da je njena najpozitivnija odlika, pored činjenice samog postojanja, upravo njena ideološka i politička heterogenost, odnosno da joj se ne može pripisati kompletna bliskost ovoj ili onoj političkoj partiji ili centru moći. Tako su mnogi kritičari zakonskog rješenja zapravo bliski vlastima, dok su drugi koji su se kritički osvrnuli na kritike predmetnog prijedloga zakona - zapravo sve, samo ne apologete pozicije.

Konkretan efekat debate jeste da će se u Narodnoj skupštini Republike Srpske itekako povesti rasprava o prijedlogu zakonskog rješenja i o svim njegovim spornim odredbama. Frontal je već kontaktirao pojedine narodne poslanike da bi saznao kakvi su im stavovi po ovom pitanju i javnost je predočio i ko su članovi skupštinskog Odbora za evropske integracije od kojih zavisi sudbina novog Zakona o javnom redu i miru. Ne treba niko da sumnja, uključujući i te poslanike, da Frontal neće insistirati da dobije odgovore kako su glasali povodom ovog zakonskog prijedloga kao i objašnjenja zašto su baš tako glasali.

U suštini, to i jeste zadatak medija. Mediji treba da ukazuju na procese u javnom životu društva. Oni nemaju monopol nad istinom i činjenicama, te i njihova aktivnost mora biti podvrgnuta kritici. Možda je zakonsko rješenje o kojem se vodi energična debata zapravo i dobro. Možda, ali će svi oni koji na njemu insistiraju i koji ga podržavaju trebati dobro da se oznoje da to javnosti i objasne.

S druge strane, i dalje nije jasno zbog čega su se inicijatori ovakvog zakonskog prijedloga odlučili da „zatežu“ tamo gdje za to nije bilo realne potrebe. Zdravorazumski posmatrano, ono malo politički aktivne javnosti po društvenim mrežama, koliko god da je kritički nastrojeno prema vlastima, ništa manje nije u istom takvom odnosu i prema opoziciji, čija je neinventivnost na društvenim mrežama redovan predmet ismijavanja. Dakle, da je bilo političkog takta kod onih koji su predlagači spornog zakonskog prijedloga, oni ne bi sebi pravili problem tamo gdje ga i nisu imali. I zato je vrlo čudno da su stvorili takav ničim izazvan promašaj.

Ipak, to je problem predlagača. Frontal će nastaviti da prati ponašanje svih javnih aktera i imaće stav o svakom po javnost značajnom pitanju. Ušutkavanja danas nisu moguća, a mi svakako nikad i nismo radili na način da se bavimo podmetanjima, vrijeđanjima, spletkarenjima i „pljuvanjem“. A da sve one koji su nosioci javnih ovlašćenja i korisnici javnih sredstava posmatramo, posmatramo.

Redakcija Frontala

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog