Radnička prava i pravo na rad

Radnici Kosmosa protestuju u Parku "Mladen Stojanović"

Stotinjak radnika banjalučkog Kosmosa okupilo se danas u Parku "Mladen Stojanović" kako bi izrazili nezadovoljstvo, jer im nisu ispunjena obećanja.

Željko Nikolić, Predsjednik Sindikalne organizacije Kosmosa i predsjednik štrajkačkog odbora rekao je da su se nezadovoljni radnici ovog preduzeća okupili kako bi radikalizovali protest odnosno štrajk gdje zahtijevaju isplatu plata iz prethodnog perioda.

„Imamo neisplaćenu platu iz decembra 2013 kao i plate za 2014. godine, dakle nismo dobili niti jednu. Već je aktuelna i januarska plata. Imamo neisplaćen dio plate iz juna 2012. godine kao i dijelove plata iz 2011. godine. Imamo neisplaćene dnevnice ljudima koji su bili naterenu u proteklom periodu. Isto tako nije nam povezan radni staž od 2007. godine i imamo neuplaćeno socijalno osiguranje. Zadnji put smo socijalno imali uplaćeno u aprilu prošle godine.“ kaže za BUKU Nikolić.

On ističe kako su radnici odnosno štrajkači stavili zamjerku na sva obećanja iz preduzeća a koji se tiču novih ugovora koji bi trebalo da budu potpisani u martu ove godine.  

„Upravo iz vih obećanja smo vidjeli da Uprava ne može adekvatno dogovoriti problemima i tražili smo od Ministarstva industrije, energetike i rudarstva njihovo razrješenje“ kaže on.

„Dobili smo obećanje da će biti raspisan konkurs za izbor nove Uprave a na ostale naše zahtjeve nisu mogli dati odgovore, osim obećanja da bi plata mogla biti ove nedjelje, a to isto nam je rečeno i za prošlu. Zasad od tih obećanja nemamo ništa. Što se tiče Ugovora koji bi trebali biti potpisani u martu,  ja se nadam da će biti potpisani ali opet, to su možda prazne priče i kupovanje vremena. Nama je rečeno da se trebamo odreći plata, da će se direktor odreći plata, do potpisivanja tih Ugovora. Dokle mi da radimo bez plata?", pita se Nikolić.

Na pitanje novinara BUKE šta je sa poslovima koji su već odrađeni, Nikolić je kazao kako su uvijek pronalaženi razlozi zbog kojih novac nije uplaćen.

„ Prvo su bile transakcije, problem su bili praznici u Evropi jer novac ide preko Evrope, pa praznici kod nas, novogodišnji i božićni. Sad je već kraj januara pa se spominju neki bankarski limiti, kako se ne može poslati veća količina novca. Ja stvarno ne razumijem“ kaže Nikolić.

Ratko Dojčinović, radnik Kosmosa, je u ratu ostao bez noge, kaže da preživljava od invalidnine a ne od plate. 

“ Šta sam dočekao? Da moram stajati ovdje u parku. Da nema invalidnine, bio bih gladan. Žena mi ne radi a treba ići na operaciju kičme. Pitate me kako živim?Živim kao Dejvid Koperfild, čarobnjak, vizard, i sam ne znam“ kaže Dojčinović. 

Kao je najavljeno, nezadovoljni radnici će se i dalje okupljati u parku, i nastaviti svoju borbu za osnovna radnička prava.

izvor: Buka

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog