Muzika i film

Danas je „Dan Bob Marlija“

Bob Marli, najpoznatiji rege muzičar, rođen je na današnji dan prije 70 godina. Taj datum se pod nazivom „Dan Bob Marlija“ tradicionalno širom svijeta obilježava rege koncertima i žurkama.

Bobova muzika i tih 230 pjesama, koje je napisao i otpjevao i dalje prenose poruku mira, ljubavi, tolerancije, ravnopravnosti i poštovanja.

One su svojom lirikom i zvukom uticale na odrastanje mnogih generacija i na stvaralaštvo muzičara kao što su Pol Sajmon, Peti Smit, Elvis Kostelo, Bob Dilan, Stivi Vonder. 

Prema nekima prva superzvijezda „trećeg“ svijeta, čovjek koji je cijelom svijetu približio mističnu snagu rege muzike, Marli, postao je globalni simbol pobune protiv nepravde svjetskog sistema pohlepe.

Osnovna poruka je: „Istina , mir, ljubav, muzika i sloboda. Duboko vjerujem da samo jednom u životu pronađeš nekog ko je u stanju da cijeli tvoj svijet okrene naopačke. Reći ćeš joj stvari koje nisi podijelio ni sa kim, a ona će te slušati i poželjeti da čuje još. Pored nje ćeš moći da budeš ono što jesi, jer te baš takvog voli“, izjavio je Bob jednom prilikom.

A njega je voljelo osam žena, a samo jedna od njih može sebe nazvati njegovom suprugom. Imao je jedanaestoro djece, dovoljno kako je govorio, da oformi fudbalski tim i frizuru kakvu do tada nijedna zvijezda nije nosila.

Časopis Tajm je 1999. godine Egzodus proglasio najboljim albumom 20. vijeka, njegovu poruku mira Aboridžini slave i pale vatre njemu u čast, članovi indijanskog plemena Hopi i Havasupai u njemu vide ispunjenje davnog proročanstva.

Sa više od 75 miliona prodatih primjeraka širom svijeta, Bobovi albumi su najprodavaniji albumi rege muzike svih vremena. 

Posljednje što je rekao sinu Zigiju jeste da novac ne može kupiti život.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog