Nauka

Naučnici pozivaju vanzemaljce u posjetu

Vodeći američki astronomi saopštili su planove za emitovanje poruka o Zemlji ka stotinama zvijezdanih sistema sa potencijalno naseljivim planetama.

“Možda postoji mnogo civilizacija tamo, ali ako samo slušaju i ništa ne odgovaraju, ništa se neće desiti”, kaže Dejvid Blek, astrofizičar i izvršni direktor SETI instituta u Kaliforniji. 

Ideja je da se poruke redovno šalju putem radio teleskopa. Poruka bi trebalo da je dovoljno detaljna da pruži informacije o ljudskoj rasi. Jedna od njih je da se u kosmos pošalje kompletna baza podataka sa Wikipedije. 

Sastavljanje takve poruke je zahtjevan zadatak, a naučnici još nisu odlučili kako će mu pristupiti. 

“Ako krenemo s tim, kakvu poruku ćemo poslati? Da li to treba da bude rad nekolicine naučnika, ili treba da uključimo cijeli svijet, možda putem interneta?”, kaže Blek. 

Ako projekat bude odobren, poruke će stizati do dalekih zvijezda i do 20 svjetlosnih godina oko Zemlje.

O novoj inicijativi raspravljaće se na godišnjem sastanku Američke asocijacije za naprednu nauku slijedeće nedjelje. 

Upros širokoj podršci ovom projektu, neki naučnici, među kojima je i Stiven Hoking, kritikovali su ideju. 

“Ako nas posjete vanzemaljci, ishod bi mogao biti sličan Kolumbovom pronalasku Amerike, što po domorodačko stanovništvo Amerike nije bilo dobro”, rekao je on u dokumentarcu 2010. 

NASA je objavila izvještaj 2011. pod nazivom “Da li bi kontakt sa vanzemaljcima donio korist ili štetu čovječanstvu? Analiza scenarija” u kom je navedeno nekoliko mogućih ishoda našeg susreta sa drugim inteligentnim bićima iz svemira. 

U najgorem slučaju, navodi se u izvještaju, ukoliko bi vanzemaljci došli na našu planetu, ljudi bi mogli biti potpuno uništeni, ili bi mogli biti zaraženi nekim novim bolestima, biti porobljeni ili čak pojedeni. 

SETI pokušava da detektuje znake postojanja vanzemaljaca prateći elektromagnetne signale duže od trideset godina. 

Institut je osnovan 1959. a 1974. postavljen je Arecibo radio teleskop u Portoriku koji je slao najveći signal u ljudskoj istoriji. Poruka se sastojala od jednostavnih fotografija i bila je usmjerena ka zvjezdanom jatu M13 udaljenom 21.000 svetlosnih godina.

izvor: B92

Komentari
Blog