Radnička prava i pravo na rad

Radnik BiH firme dobio potvrdu da nema platu

Da je u Bosni i Hercegovini sve moguće objašnjava i potvrda zaposlenja u kojoj stoji kako radnik firme Fering, kratko i jasno, nema platu.

Naime, radi se o potvrdi koja je potrebna za dokumentaciju prilikom podnošenja zahtjeva za studentsku stipendiju u Tuzlanskom kantonu. 

Dugogodišnji radnik, čije je ime poznato redakciji Klix, radi u kompaniji koja se bavi obradom metala, i koja je nekada slavila kao jedna od najrazvijenijih i najboljih u toj oblasti. Danas, naravno, to nije slučaj. 

Kompanija Fering je tokom 2013. godine poslovala u gubitku, a činjenica da je ona samo jedna od mnogih firmi koje postoje samo na papiru i čiji radnici nemaju plate, savršeno ilustruje ovaj tragikomični dokument.

"Sada postoje samo obespravljeni radnici, neisplaćeni doprinosi, neisplaćene plate i neizvršene sudske presude. Postoji kolektivna tužba radnika, ali i presuda iz 2013. godine u kojoj je Sud u Gračanici presudio u korist radnika i koja do danas nije izvršena", rekao je za Klix.ba sin radnika Feringa.


izvor: Klix

Komentari
Twitter
Anketa

U kojoj državi su građani BiH najbolje živjeli?

Rezultati ankete
Blog