Muzika i film

Dodjela nagrada Oskar po 87 put

U trci za ovogodišnju najprestižniju filmsku nagradu "Oskar" nominovani su filmovi "Čovjek ptica" i "Grand Budapest hotel", koji imaju po devet nominacija.

Višestrukim nominacijama mogu da se pohvale i filmovi "Teorija svega", "Dječaštvo" i "Američki snajperista", a među nominovanima glumcima je petoro Britanaca - Benedikt Kamberbeč, Edi Redmajn, Rozamund Pajk, Felisiti Džouns i Kira Najtli.

U kategoriji najboljeg filma nominovano je osam filmova: "Američki snajperista", "Čovjek ptica", "Dječaštvo", "Grand Budapest hotel", "Igra imitacije", "Selma", "Teorija svega" i "Viplaš".

Nominacije za glavne muške uloge, osim Kamberbeča i Redmajna, imaju i Stiv Karel, Bredli Kuper i Majkl Kiton.

U kategoriji za najbolje glumice nominovane su Felisiti DŽouns, Rozamund Pajk, Riz Viterspun, Marion Kotiljar i DŽulijan Mur.

Američka glumica Meril Strip nominovana je 19. put za "Oskara", čime je oborila svoj vlastiti rekord.

Ona je nominovana u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge za film "Začarana šuma", a u konkurenciji su još glumice Kira Najtli, Patriša Arket, Lora Dern i Ema Stoun.

Za najbolji film izvan engleskog govornog područja nominovani su ruski "Levijatan", poljsko ostvarenje "Ida", estonski film "Mandarine", mauritanski "Timbuktu" i argentinski film "Divlje priče".

Svečana ceremonija dodjele nagrade "Oskar" biće održana večeras.

izvor: Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog