Zdravlje

Predavanje „Režim materinstva – osnovni pojmovi“

Neformalna grupa zainteresovanih građana/ki “DRIP” (Djeca, roditelji i porodilje) organizuje predavanje Ane Vilenice - "Režimi materinstva - osnovni pojmovi", koje će biti organizovano u ponedeljak (2. marta) u Muzičkom paviljonu – Staklencu sa početkom u 18 časova.

Predavanje omogućava jedan novi ugao gledanja na pojam materinstva, te politički i sociološki aspekt bivanja majkom u današnje vrijeme. Reproduktivni rad, sistemska retradicionalizacija rodnih uloga, reproduktivna nagodba, rodni jaz u platama, globalni lanci starateljskog rada, pojmovi su koji izazivaju mnogo pažnje, a o njima će banjalučka javnost prvi put imati priliku otvoreno da razgovara. 

Predavanje Ane Vilenice samo je jedna od aktivnosti koju tokom naredne sedmice (od 2. do 8. marta) organizuje Udruženje “DRIP”.

"Još bismo napomenuli da smo (u skladu sa našim imenom “Djeca, Roditelji i Porodilje”) “baby friendly” udruženje, te ovom prilikom pozivamo roditelje da ne uskraćuju sebi ovo predavanje zbog nemogućnosti da ostave djecu kod kuće. Pozivamo ih da slobodno i bez ustručavanja dovedu svoje mališane", ističu u DRIP-u.

Ana Vilenica (1978, Pančevo, Jugoslavija) je istraživačica, teoretičarka i aktivistkinja. 

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorirala na Grupi za teoriju umjetnosti i medija na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. 

Bavi se problemima materinstva i majčinstva u socijalizmu i u savremenom društvu, problemima reproduktivnog rada, materijalističkim feminističkim teorijama, teorijama i praksama aktivizma umjetnosti, feminističkom umjetnošću, urbanim politikama, kao i procesima urbanih regeneracija i ulogom umjetnosti i kulture.

Autorka je publikacije "Postajanje majkom na periferiji: Od socijalizma do neoliberalnog “tranzicijskog” režima materinstva ka radikalnim praksama brige". Uređuje žurnal za umjetnost, politiku, teoriju i aktivizam uz)bu))na))) – www.uzbuna.org. 

Urednica je knjige "Postajanje majkom u vreme neoliberalnog kapitalizma" i ko-urednica knjige "Na ruševinama kreativnog grada" (sa kuda.org).

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog