Muzika i film

Drajfus želi da snimi film o Principu

Oskarovac Ričard Drajfus, najpoznatiji po ulogama u kultnim filmovima „Američki grafiti“ i „Ralje“, počasni je gost 43. Festa koji mu u to ime dodjeljuje nagradu Beogradski pobednik. Legendarni glumac u ekskluzivnom intervjuu za RTS kaže da bi volio da snimi film o Gavrilu Principu.

Sa 30 godina Ričard Drajfus je postao najmlađi glumac kome je pošlo za rukom da osvoji Oskara za ulogu u filmu Djevojka za zbogom i taj rekord držao je čak dvije i po decenije. Ipak, svjetsku slavu sedamdesetih donijele su mu uloge u Spilbergovim hitovima Ralje i Bliski susret treće vrste.

Oskarovac Ričard Drajfus primio je večeras u Sava centru nagradu Beogradski pobednik za doprinos filmskoj umjetnosti.

Počasnu nagradu Festa uručio mu je selektor festivala, reditelj Mladen Đorđević uoči projekcije ovogodišnjeg dobitnika Oskara - filma Čovjek ptica Alehandra Gonzalesa Injaritua.

Drajfus je u toku dana bio na prijemu kod gradonačelnika Beograda Siniše Malog i održao vrlo posjećenu konferenciju za novinare u okviru Festa.

Koliko se filmska industrija promenila od tog vremena?


Potpuno! Tokom sedamdesetih, kreativnost je bila u rukama reditelja. Zatim su došli bankari i rekli: „Ne, trebalo bi da mi donosimo takve odluke.“ I počeli su da snimaju nastavke. Sada se snimaju samo nastavci, i nisu im potrebni glumci jer se većina filmova sastoji od specijalnih efekata i mehaničkih čudovišta.

Imate svoju neprofitnu organizaciju „Drajfusova inicijativa“. Na šta ste fokusirani?


Ponašamo se kao geopolitičke pijanice i ophodimo se prema našoj djeci kao da su naši neprijatelji, jer smo u potpunosti uništili njihovo školovanje i njihov osjećaj pripremljenosti u svijetu. Nastojim da to promijenim u Americi.

Kako ocenjujete trenutnu političku situaciju u svijetu?

Prilično je glupa. I opasna. Nepromišljena i stihijska. I bez svijesti o posljedicama. Svakog dana stvaramo sebi nove neprijatelje. Ne razmišljamo o nekoj izlaznoj strategiji, kako da nešto za sobom ostavimo u boljem stanju. Mi vjerujemo da imamo pravo da se miješamo u svačije poslove.

Prije dolaska na Fest, koliko ste znali o Srbiji?

Meni je veoma zanimljivo što sam ovdje. Postoje dva Srbina za koje znam i za koje gajim istorijsku naklonost: Nikola Tesla i Gavrilo Princip. Volio bih jednom da snimim film o Principu.

Uz glumu i politički aktivizam, Drajfusova velika strast je istorija. Uz to, piše i objavljuje romane.

Želim da završim svoj roman o američkom Građanskom ratu. I započeću knjigu o odnosu između Isusa, Jude i Marije kao jedaneastogodišnje djece u Nazaretu. To će biti moj sljedeći roman.

izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog