Nauka

"Bjekstvo" smrtonosne bakterije iz laboratorije

VAŠINGTON - U Luizijani je u toku istraga o tome kako je jedna opasna, često smrtonosna bakterija uspjela da "pobjegne" iz veoma dobro obezbjeđene naučne laboratorije u Nacionalnom centru za istraživanje primata u Tulejnu.

Radi se o bakteriji "burkholderia pseudomallei", koja se najčešće može naći u Jugoistočnoj Aziji i na sjeveru Australije, prenosi Agencija AFP.

Ovom bakterijom mogu se zaraziti ljudi i životinje kroz kontakt sa kontaminiranim zemljištem i vodom, a klasifikovana je kao potencijalni agens biološkog terorizma.

Bakterija je najvjerovatnije pobjegla iz laboratorije pomenute ustanove, koja je radila na razvoju vakcine protiv nje, u novembru prošle godine ili još ranije.

Zvaničnici tvrde da patogen nije otkriven na zemljištu Centra, iako su od njega oboljela četiri rezus majmuna držana u kavezima na otvorenom, od kojih su dva podvrgnuta eutanaziji.

I jedna federalna inspektorka koja je posjetila Centar u Tulejnu je nakon toga oboljela, ali se ističe da je moguće da se ona pomenutom bakterijom zarazila na nekom drugom mjestu, budući da dosta putuje po svijetu.

U saopštenju Centra se napominje kako se "ne zna da postoji bilo kakva prijetnju stanovništvu" od odbjegle bakterije, kao i da trenutno nema ni oboljelih ljudi, ni primata.

Ipak, ono što veoma brine je to što Centar nije u stanju da utvrdi kako je opasna bakterija mogla da pobjegne iz laboratorije, ističe Ričard Ebrajt, ekspert za biološku bezbjednost sa Univerziteta Ratgers u Nju Džersiju.

izvor: Agencije

Komentari
Blog