Nauka

Genetski modifikovani ljudski embrioni

Ljudski embrioni su po prvi put genetski modifikovani što bi moglo da dovede do stvaranja "dizajniranih beba".

Vodeći američki naučnici su tajno sproveli obiman rad mijenjanja DNK ljudskih embriona.

Ova tehnika bi revolucionarizovala zdravstvo, dozvoljavajući naučnicima da spreče genetski nasljedne bolesti i znatno smanje šanse njihovog prenošenja.

Međutim, tretman je izazvao kontroverzu, a kritičari su rekli da je petljanje sa ljudskim kodom opasno i neprihvatljivo.

Vjeruje se da je istraživanje sprovedeno na jajnim ćelijama uzetim od žene koja boluje od nasljedne bolesti- raka jajnika kako bi naučnici istražili mogućnost eventualne promene gena i na taj način stvorili embrion koji neće imati ovu nasljednu bolest.

Rad je prošle godine objavio Luan Jang, naučnik koji radi u laboratoriji čuvenog genetičara Džordža Čurča.

Profesor Čurč je insistirao na tome da je sve u eksperimentalnoj fazi i dodao je da eksperimenti nisu sprovođeni na ljudima.

Vjeruje se da je nekoliko laboratorija radilo na izmenjivanju DNK ljudskih embriona, što znači da naučnici mogu da pokušaju da promijene ličnost ljudi poput poboljšavanja fizičkih predispozicija i intelektualne sposobnosti.

Iako je ova naučna tehnika zabranjena u većem dijelu svijeta, njeno sprovođenje bi moglo da bude dozvoljeno u Rusiji i nekim dijelovima Južne Amerike.

Profesor Džon Parington sa Oksford Univerziteta je rekao da je ovo otkriće očekivao ali ne ovako rano i da je to veoma efikasan i koristan tretman.

Međutim, ima i onih koji upozoravaju na opasnost koju nosi mijenjanje genoma ljudskih embriona.

Ono može imati nepredvidive posljedice po buduće generacije i to ga čini opasnim i etički neprihvatljivim.

izvor: B92

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog