Ex-Yu spomenar

Povratak korjenima: Novo ruho jugoslovenskih reklama

Makedonski dizajner Zoran Čardula poželio je da oda počast dizajnerima koji su oblikovali njegov ukus i uticali na dalje profesionalno napredovanje i tako je nastala serija redizajniranih postera za različite proizvode i usluge iz perioda bivše Jugoslavije.

Jugoslavija je bila socijalistička država u Jugoistočnoj Evropi tokom dvadesetog vijeka. Sastojala se od šest socijalističkih republika a državu su tvorile SR Bosna i Hercegovina, SR Hrvatska, SR Makedonija, SR Montenegro, SR Slovenija i SR Srbija. Ovako počinje uvodni tekst Zoran Čardula, umjentik i grafički dizajner iz Skoplja, kojim čitaoce širom svijeta uvodi u seriju dizajniranih  postera objavljenih na sajtu Boredpanda.

Dalje ističe, s obzirom da je odrastao u toj državi, da je želio da napravi nešto što će evocirati dobre stare uspomene. 

“Jugoslavija je bila poznata po razvijenoj industriji i mnogim uspješnim brendovima, tako da sam uradio redizajn njihovih logooa. Pokušao sam da uradim nešto moderno, sofisticirano, ali istovremeno nešto što će sadržavati najvažnije i prepoznatiljive elemente brenda".

Pogledajte njegove radove u fotogaleriji.

izvor: Frontal

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog