Ex-Yu spomenar

Prije 40 godina emitovana prva epozoda "Kocka, kocka, kockica"

Prva epizoda kultne televizijske serije za djecu "Kocka, kocka, kockica", emitovana je prvi put 30. marta 1974. na Televiziji Beograd.

"Kockica" je imala više od 250 epizoda, a voditelj Branislav Branko Milićević, poznatiji kao Branko Kockica, djeci je širom Jugoslavije prenosio sadržaj edukativnog i zabavnog karaktera.

Emisija je nastala tako što je redakcija obrazovnog programa Televizije Beograd 1972. godine započela istraživanja po vrtićima, razgovarajući sa vaspitačima i djecom, da bi došlo do prave formule za dječiju seriju. Koncept prve epizode pripreman je godinu dana.

Prvi urednik bio je Ljubiša Bogićević, a scenarista Ljubiša Đokić, dok je nakon desete epizode urednica bila Biserka Pejović.

Cilj emisije je bio da kroz igru odgovori na što više dječijih pitanja. Branko Kockica je djelovao kao vaspitač djeci koja bi učestvovala u snimanju emisije, a emisija je postala karakteristična po svom žargonu i uzrečicama poput „drugari” i kolektivnom uzviku „tatatatira”.

Emisija se prikazivala od 1974. do 1993. godine i ponovo 2005. godine sa Brankom Kockicom u glavnoj ulozi, a ukupno je snimljeno više od 250 epizoda.

Milićević je u nedavnom intervjuu priznao da ne bi ponovno radio ovu emisiju, jer smatra da bi taj pokušaj bio uzaludan.

izvor: m.cdm.me

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog