Redakcijski komentar

Kako su Mladen Ivanić i Marko Pavić postali dominantne političke figure u Republici Srpskoj

Politički razvoj događaja nakon prošlogodišnjih opštih izbora izazvao je ozbiljne promjene kad je odnos snaga među ključnim političkim akterima u Republici Srpskoj u pitanju. Do 2014.godine nesporni vladar ključnih procesa u zemlji bio je Milorad Dodik.

Politički razvoj događaja nakon prošlogodišnjih opštih izbora izazvao je ozbiljne promjene kad je odnos snaga među ključnim političkim akterima u Republici Srpskoj u pitanju. Do 2014. godine nesporni vladar ključnih procesa u zemlji bio je Milorad Dodik. Naziralo se da Mladen Bosić polako zauzima sve važniju ulogu i očekivalo se da se taj trend nastavi i poslije izbora. Međutim, stvari su danas bitno drugačije. 

Naime, dvojica ključnih političara u Republici Srpskoj danas nisu ni Milorad Dodik niti Mladen Bosić. Ljudi koji trenutno imaju najznačajniju političku snagu, a ta činjenica će u narednom periodu biti sve izraženija, jesu Mladen Ivanić i Marko Pavić. Od njih dvojice, a ne od Dodika i Bosića, danas zavise sve važne političke odluke u Srpskoj. 

Ivanić svakodnevno dokazuje da je veoma ozbiljan politički mudrac. Bez partije i bez uporišta među glasačima, on je uspio da postane član Predsjedništva BiH, nametnuo se kao glavna alternativa Dodiku u personalnom smislu, uspješno demonstrira političko iskustvo u Predsjedništvu BiH, a takođe prikuplja oko PDP-a sve nezadovoljne kadrove SNSD-a koji su ostali bez funkcija u Sarajevu. PDP je danas po političkom potencijalu prva politička partija u Srpskoj, jer je dominantan politički faktor u Sarajevu kad su srpske partije u pitanju, a takođe će biti dijelom sljedeće neesenesdeovske vlade (s tim da PDP koliko sutra može da koalira i sa samim SNSD-om).

Ivanić je vješto iskoristio činjenicu da SDS i dalje nema puno povjerenje zapadnog faktora, odnosno da Mladen Bosić nema dovoljno mogućnosti da obezbjedi sve svoje ljude i potencijalne partnere u institucijama vlasti, što je SDS odvelo u drugi plan u Sarajevu a baš zbog vlasti u Sarajevu SDS je žrtvovao vrijeme i energiju u Srpskoj što je ovu stranku dovelu u veoma neugodnu poziciju. Ivanić u posljednje vrijeme demonstrira moć i direktnim prozivkama na račun slabog snalaženja SDS-a prije i poslije izbora, a sam SDS nema drugog izbora sem da i dalje ćuti na sve to što će PDP i Ivanića definitivno i dalje da jača u narednom periodu. 

S druge strane, Marko Pavić oko sebe okuplja nezadovoljnike i sa lijeve i sa desne strane. Bez ikakve sumnje, Pavić će u svoju političku orbitu uvući nezadovoljne funkcionere, članove pa i poslanike SDS-a koji će napuštati tu stranku u narednom periodu. Isto tako, Pavić će sklapati političke saveze i sa nezadovoljnicima u SNSD-u i Socijalističkoj partiji, a taj proces uostalom već traje nekoliko mjeseci. Pavić će naposlijetku sigurno smijeniti Željku Cvijanović i time prouzrokovati pad aktuelne vlade, a u novom djeljenju karata DNS će okupljati najmanje 10 poslanika u Narodnoj skupštini RS, imaće potpredsjednika vlade i diktiraće rad nove vlade.

S druge strane, kad bi išao u koaliciju sa SDS-om u ovom trenutku, DNS bi dobio i premijera, međutim to neće sad biti slučaj jer to ne dozvoljava Mladen Ivanić, a i sam Pavić shvata da još uvijek nije vrijeme za takav manevar. Stoga će se čekati definitivni Dodikov politički pad, a koji se trebao poodavno desiti i koji odgađa svojim neprikosnovenim političkim talentom sam Dodik. No, Dodik ima sve manje prostora, on nema saradnike i osuđen je da sam podnese najveći teret nerada funkcionera SNSD-a, a što se dešava i što će u jednom trenutku doći do kraja. 

Zato ne bi bilo iznenađujuće da poslije nekog vremena jedine dvije stabilne političke stranke u Republici Srpskoj ostanu PDP i DNS. SDS će već ušao u novi turbulentni ciklus, a s druge strane pitanje je da li će Bosić uspjeti da u potpunosti postavi stranku na novim temeljima i da li će steći povjerenje stranaca da dobije puni mandat za vođenje zemlje.

Bosić, kao i Dodik, ima problem sa prvim saradnicima koji limitiraju politički potencijal SDS-a, a još veći problem, opet kao i Dodik, Bosić ima jer tu činjenicu uopšte ne primjećuje i ništa ne čini po tom pitanju. SNSD će, s druge strane, nastaviti da se kruni, a u trenutku konačnog Dodikovog pada ta stranka će se raspasti na nekoliko partijica i time će otići u političku istoriju Srpske. Zbog svega toga, iako je to do prije samo godinu dana izgledalo nevjerovatno, PDP i DNS će dobiti šansu da zauzmu ključne političke pozicije u Banjoj Luci i Sarajevu i time determinišu politiku Republike Srpske u narednim godinama.

Opet, kad znamo da Ivanić i Pavić zajedno imaju preko 60 godina staža u visokoj politici to ne može a da ne izazove pitanje šta se sa ovim društvom i ljudima to dešava. No, za to nisu krivi njih dvojica.

Redakcija Frontala

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog