Redakcijski komentar

Kako su Mladen Ivanić i Marko Pavić postali dominantne političke figure u Republici Srpskoj

Politički razvoj događaja nakon prošlogodišnjih opštih izbora izazvao je ozbiljne promjene kad je odnos snaga među ključnim političkim akterima u Republici Srpskoj u pitanju. Do 2014.godine nesporni vladar ključnih procesa u zemlji bio je Milorad Dodik.

Politički razvoj događaja nakon prošlogodišnjih opštih izbora izazvao je ozbiljne promjene kad je odnos snaga među ključnim političkim akterima u Republici Srpskoj u pitanju. Do 2014. godine nesporni vladar ključnih procesa u zemlji bio je Milorad Dodik. Naziralo se da Mladen Bosić polako zauzima sve važniju ulogu i očekivalo se da se taj trend nastavi i poslije izbora. Međutim, stvari su danas bitno drugačije. 

Naime, dvojica ključnih političara u Republici Srpskoj danas nisu ni Milorad Dodik niti Mladen Bosić. Ljudi koji trenutno imaju najznačajniju političku snagu, a ta činjenica će u narednom periodu biti sve izraženija, jesu Mladen Ivanić i Marko Pavić. Od njih dvojice, a ne od Dodika i Bosića, danas zavise sve važne političke odluke u Srpskoj. 

Ivanić svakodnevno dokazuje da je veoma ozbiljan politički mudrac. Bez partije i bez uporišta među glasačima, on je uspio da postane član Predsjedništva BiH, nametnuo se kao glavna alternativa Dodiku u personalnom smislu, uspješno demonstrira političko iskustvo u Predsjedništvu BiH, a takođe prikuplja oko PDP-a sve nezadovoljne kadrove SNSD-a koji su ostali bez funkcija u Sarajevu. PDP je danas po političkom potencijalu prva politička partija u Srpskoj, jer je dominantan politički faktor u Sarajevu kad su srpske partije u pitanju, a takođe će biti dijelom sljedeće neesenesdeovske vlade (s tim da PDP koliko sutra može da koalira i sa samim SNSD-om).

Ivanić je vješto iskoristio činjenicu da SDS i dalje nema puno povjerenje zapadnog faktora, odnosno da Mladen Bosić nema dovoljno mogućnosti da obezbjedi sve svoje ljude i potencijalne partnere u institucijama vlasti, što je SDS odvelo u drugi plan u Sarajevu a baš zbog vlasti u Sarajevu SDS je žrtvovao vrijeme i energiju u Srpskoj što je ovu stranku dovelu u veoma neugodnu poziciju. Ivanić u posljednje vrijeme demonstrira moć i direktnim prozivkama na račun slabog snalaženja SDS-a prije i poslije izbora, a sam SDS nema drugog izbora sem da i dalje ćuti na sve to što će PDP i Ivanića definitivno i dalje da jača u narednom periodu. 

S druge strane, Marko Pavić oko sebe okuplja nezadovoljnike i sa lijeve i sa desne strane. Bez ikakve sumnje, Pavić će u svoju političku orbitu uvući nezadovoljne funkcionere, članove pa i poslanike SDS-a koji će napuštati tu stranku u narednom periodu. Isto tako, Pavić će sklapati političke saveze i sa nezadovoljnicima u SNSD-u i Socijalističkoj partiji, a taj proces uostalom već traje nekoliko mjeseci. Pavić će naposlijetku sigurno smijeniti Željku Cvijanović i time prouzrokovati pad aktuelne vlade, a u novom djeljenju karata DNS će okupljati najmanje 10 poslanika u Narodnoj skupštini RS, imaće potpredsjednika vlade i diktiraće rad nove vlade.

S druge strane, kad bi išao u koaliciju sa SDS-om u ovom trenutku, DNS bi dobio i premijera, međutim to neće sad biti slučaj jer to ne dozvoljava Mladen Ivanić, a i sam Pavić shvata da još uvijek nije vrijeme za takav manevar. Stoga će se čekati definitivni Dodikov politički pad, a koji se trebao poodavno desiti i koji odgađa svojim neprikosnovenim političkim talentom sam Dodik. No, Dodik ima sve manje prostora, on nema saradnike i osuđen je da sam podnese najveći teret nerada funkcionera SNSD-a, a što se dešava i što će u jednom trenutku doći do kraja. 

Zato ne bi bilo iznenađujuće da poslije nekog vremena jedine dvije stabilne političke stranke u Republici Srpskoj ostanu PDP i DNS. SDS će već ušao u novi turbulentni ciklus, a s druge strane pitanje je da li će Bosić uspjeti da u potpunosti postavi stranku na novim temeljima i da li će steći povjerenje stranaca da dobije puni mandat za vođenje zemlje.

Bosić, kao i Dodik, ima problem sa prvim saradnicima koji limitiraju politički potencijal SDS-a, a još veći problem, opet kao i Dodik, Bosić ima jer tu činjenicu uopšte ne primjećuje i ništa ne čini po tom pitanju. SNSD će, s druge strane, nastaviti da se kruni, a u trenutku konačnog Dodikovog pada ta stranka će se raspasti na nekoliko partijica i time će otići u političku istoriju Srpske. Zbog svega toga, iako je to do prije samo godinu dana izgledalo nevjerovatno, PDP i DNS će dobiti šansu da zauzmu ključne političke pozicije u Banjoj Luci i Sarajevu i time determinišu politiku Republike Srpske u narednim godinama.

Opet, kad znamo da Ivanić i Pavić zajedno imaju preko 60 godina staža u visokoj politici to ne može a da ne izazove pitanje šta se sa ovim društvom i ljudima to dešava. No, za to nisu krivi njih dvojica.

Redakcija Frontala

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog