Muzika i film

Sutra počinje "Kratkofil Plus"

Banjaluka će po deveti put biti domaćin "Kratkofil" festivala, na kojem će se od 22. do 26. jula prikazati 35 filmova iz cijelog svijeta.

Od ukupno 1.200 pristiglih filmova, Vladan Petković, direktor programa, Aleksandar Ilić i Saša Hajduković odabrali su 35 filmskih ostvarenja iz svih dijelova svijeta.

Takmičarski program čine igrani i animirani filmovi u kategoriji igranog, animiranog, eksperimentalnog i dokumentarnog kratkog filma. Svake večeri od 22. do 26. jula imaćete priliku da uživate na otvorenom kinu tvrđave Kastel, a odmah nakon toga slijedi program Panorama Plus, u okviru kojeg će se prikazivati dugometražni filmovi sa svjetske filmske scene.

Direktorica festivala Darija Buzaković kaže kako su se ove godine potrudili da program i sam festival budu bolji nego ikad.

“Uspjeli smo od 1200 pristiglih aplikacija odabrati 35 filmova, odnosno 400 minuta filma u takmičarskom programu. Ono što bih posebno istakla je da će na Panorami Plus biti prikazani sjajni društveno angažovani filmovi, koje ne možete vidjeti u bioskopima. Tu je i naša produkcija PUNCH, na koju smo posebno ponosni,kao i na dnevni program koji je bogatiji nego ikad”, rekla je Buzakovićeva.

U sklopu ovogodišnje Panorame plus biće prikazana četiri filma - "10.000 km" reditelja Karlosa Markeza, “Virunga” producenta Leonarda Di Kaprija, “Destinacija Serbistan” dokumentarni film Želimira Žilnika, kao I “Infinitely Polar Bear” režiserke Maje Forbs.

“Panorama Plus će ove godine biti posebno zanimljiva. Naš cilj je da ove projekcije budu rezervisane za najbolje festivalske dugometražne igrane i dokumentarne filmove, nezavisnu produkciju, koji imaju veliku umjetničku vrijednost i jak društveni angažman”, riječi su direktorice festivala.

U okviru dnevnog programa u Domu omladine vas očekuju: premijera Punch International (društveno angažovani dokumentarni filmovi), premijera filmova studenata banjalučke Akademije umjetnosti, program BAFTA, Tribute to Carlo Varini, prikazivanje filma "A night in Zagreb" benda The Bambi Molesters i radionica za najmlađe - Kratkofil Junior, kao i razne radionice edukativnog karaktera.Poseban akcenat ove godine je stavljen na edukativni program.

“Organizovali smo radionicu za razvoj filmskih projekata. Ovo je prva radionca ovog tipa i namijenjena je filmskim autorima koji pripremaju svoj prvi dugometražni igrani film. Šest autora iz regiona će u trodnevnoj radionici proći kroz sve razvojne faze svojih filmova. Pored toga, uz jednu sjajnu ekipu iz Berlina, učićemo kako da snimimo film mobilnim telefonom. To je 1. Međunarodno filmsko takmičenje u improvizaciji”, rekla je Buzakovićeva.

“Moram da istaknem i dio programa koji je posvećen velikom filmskom profesionalcu i našem zaista dragom prijatelju, Karlu Variniju (direktor fotografije filma Lika Besona „Veliko plavetnilo“). U okviru programa Tribute to Carlo Varini, prikazaćemo dva filma : Hitler u Holivudu (2010) i Nemesis. Nakon projekcija, slijedi Master Class sa rediteljima, koji će sa publikom, autorima i studentima podijeliti neke zanimljive tehnike snimanja koje je koristio Karlo Varini”, dodala je.

Dosta zabave nas očekuje i na Secret Garden-u na kojem će nastupiti Radio Groove, Vanja Mišić, DJ Jova i The Bambi Molesters.

“Ove godine smo uspjeli spojiti muziku i film na našem Secret Garden-u gdje će se svake večeri nakon projekcija održati koncerti. Ono što je bitno je nastup benda The Bambi Molesters, koji možda nisu toliko poznati i rijetko sviraju na našim prostorima, ali su bend koji zaslužuje mnogo pažnje. U subotu ćemo imati priliku pogledati i njihov film “A night in Zagreb” a svi koji dođu moći će i razgovarati sa članovima benda”, istakla je direktorica Kratkofila.

Tročlani međunarodni žiri čine prošlogodišnja dobitnica Gran prija, reditelj Karen Velaskez Guaderama iz Belgije, američki producent Mark Stil i beogradski reditelj dokumentarnih i animiranih filmova Nikola Majdak Junior.

Na Festivalu će biti dodijeljen Gran pri za najbolji film, ali i nagrade za najbolji igrani, eksperimentalni, dokumentarni, animirani i regionalni film, kao i posebna priznanja žirija te nagrada publike

Na kraju cijeli tim Kratkofila je apelovao na nadležne da se konačno počne ulagati u domaću filmsku produkciju.

“Neophodno je da se sistematski počne ulagati u filmsku produkciju. Voljeli bismo da ovo ne bude naša pusta želja, već jasan plan. Neka i ovaj Kratkofil Plus bude još jedan veliki i glasan apel nadležnim da počnu ulagati u filmsku produkciju. Treba nam film“, rekla je ona I dodala da će festival dobiti pravu vrijednost kad budemo imali svoj film.

Ulaz na dnevne projekcije je dvije KM, a na večernje projekcije na Kastelu tri KM.

Više o festivalu kao i program festivala, možete pogledati na internet stranici www.kratkofil.org.

Izvor: Mondo.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog