Zdravlje

Naučnici tvrde da nas kravlje mlijeko zapravo ubija

Obimno istraživanje naučnika Univerziteta u Upsali (Švedska) pokazalo je da konzumiranje mlijeka utiče na povećanje stope smrtnosti i, suprotno uvriježenom mišljenju, doprinosi da kosti postaju podložnije prelomima.

Studija objavljena u časopisu “British medical journal“ sprovedena je u tri okruga u Švedskoj, pri čemu su korišćeni podaci dvije velike grupe. Prvu su činile 61.433 žene stare 39-74 godine, a drugu 45.339 muškaraca starih 45-79 godina.

Ispostavilo se da je kod žena koje su konzumirale najmanje tri čaše mlijeka dnevno, rizik od smrti bio dvostruko veći nego kod žena koje su pile manje od jedne čaše dnevno. Osim toga, konzumiranje veće količine mlijeka povećavalo je rizik od preloma kostiju.

Žene koje su pile tri čaše mlijeka dnevno bile su izložene 90 odsto većem riziku od smrti, 60 odsto većem riziku od preloma kuka i 15 odsto većem riziku od preloma u cjelini nego one koje su pile manje mlijeka.

Kod muškaraca su razlike u stopi smrtnosti bile manje izražene, a kada je riječ o prelomima kostiju razlika nije uočena.

U dokumentu objavljenom u časopisu “Journal of the American medical Association Pediatrics“ pedijatar Dejvid Ludvig ukazuje na činjenicu da je rizik od preloma kostiju niži u zemljama u kojima se ne konzumira mlijeko i ističe da postoje drugi izvori kalcijuma.

Drugo istraživanje objavljeno u “American Journal of Public Health“ pokazalo je da konzumiranje mliječnih proizvoda zapravo možda čak povećava rizik od preloma za 50 odsto.

Naučnici su takođe pokazali da kalcijum ne štiti kosti u mjeri u kojoj se pretpostavljalo. Nekoliko studija o dodacima kalcijuma otkriva da oni ne utiču na smanjenje rizika od preloma kostiju. Kako se čini, vitamin D je djelotvorniji kada je riječ o smanjenju ovog rizika.

Studije takođe pokazuju da mliječni proizvodi kod muškaraca povećavaju rizik od raka prostate za 30-50 odsto.

Napomenućemo i da oko 65-75 odsto svjetskog stanovništva ima smanjenu sposobnost varenja laktoze, šećera iz mlijeka i mliječnih proizvodima. Laktozu obično razgrađuje enzim laktaza, koji proizvode ćelije u zidovima tankog crijeva.

Mlijeko i mliječni proizvodi nisu jedini izvor kalcijuma

Ovo su neki od veganskih izvora kalcijuma, koji su često zdraviji i bogatiji ovim dragocjenim mineralom:

- Kelj: Јedna šolja sirovog kelja puna je kalcijuma (oko 90 mg). To znači da 3,5 šolja salate od kelja obezbjeđuje više kalcijuma od jedne čaše mlijeka.

- Narandža: Јedna narandža sadrži oko 60 mg kalcijuma

- Pasulj, grašak i leblebije takođe su bogati kalcijumom.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog