Tehnologija

Kinezi napravili najbrži kompjuter u svijetu, u sekundi obavlja kvadrilion operacija

Najavljeno je da će Kina proizvoditi superkompjutere koji ne samo da će biti najbrži u svijetu, već će koristiti isključivo kinesku tehnologiju, što bi bio prvi put. Kompjuter je u stanju da napravi kvadrilion kalkulacija u sekundi.

Tako će Kina preuzeti vođstvo u odnosu na SAD koje su nekada bile dominantna sila u izradi masovnih moćnih kompjutera. Kina je svrgnula sa trona Ameriku kada su u pitanju superkompjuteri rangirani u top 500. Tako Kina sada ima 167 sistema, a SAD 165 sistema, dok Јapan drži treće mjesto sa svega 29 sistema.

Iako su kineski kompjuteri i do sada bili visoko rangirani, ove godine će prvi put kompjuteri imati kineske čipove. Kineska Komunistička partija finansijski podržava razvoj superkompjutera i ovakve tehnologije. Ovakvi sistemi koriste se za prognozu vremena, projektovanje nuklearnog oružja, analizu naftnog poja i druge specijalizovane namjene.

"Treba imati u vidu da je Kina prije 10 godina imala svega 28 sistema i da nije mogla ni da se približi ka prvih 30 zemalja kada je u pitanju proizvodnja kompjutera. Ipak, ona je brže nego bilo koja zemlja uspjela da uđe u istoriju superračunarstva", rekli su organizatoru Top500 u svojoj izjavi.

S druge strane Kina više neće morati da se oslanja na zapadnu tehnologiju. Među zemljama sa najviše računara na Top 500 listi našla se i Njemačka i to četvrtom mjestu sa 26 sistema, Francuska sa 18 i Britanija sa 12 sistema.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog