Tema nedelje

Kako rade profesori na AUBL: Slučaj Zoran Đerić

Pojedini studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci stupili su u pravi rat sa profesorom dramaturgije Zoranom Đerićem, koji, kako kažu, nije previše zainteresovan ni za predavanje ni za ispitivanje, pa ispite iz njegovih predmeta polažu kod kuće sa unparijed dobijenim testom. Studenti traže da se ovakav pristup profesora Đerića strogo sankcioniše.

„Profesora dramaturgije Zorana Đerića sam u prvom semestru vidjela triput, toliko puta se pojavio kao gostujući profesor. Umjesto njega, predavanja nam je držao njegov asistent Mario Ćulum. Pred kraj semestra pitala sam studente viših godina kako funkcionišu ispiti kod profesora Đerića, s obzirom na to da ne održava predavanja i od njih dobila odgovor da pomenuti profesor već više godina pred ispit šalje test sa ispitnim pitanjima mejlom, da se popune, odštampaju i donesu na ispit. Tako se polaže i skoro svi dobijaju desetke. Prvo sam mislila da se studenti šale, ali sam veoma brzo primila mejl profesora Đerića u inboks. Mejl je u sebi sadržavao i priloženi ispitni test“, izjavila je za Frontal sagovornica koja je željela da ostane anonimna. 

  


Studenti su nakon ovoga potpisivali zahtjev da se profesor Đerić isključi iz procesa nastave, te da mu se trajno zabrani rad na Univerzitetu u Banjoj Luci. 

 

Uprkos tome, Đerić je izabran u zvanje vanrednog  profesora za užu umjetničku oblast Dramaturgija na period od šest godina. Navedeni studenti su ponovo reagovali i obratili se Senatu Univerziteta, jer su smatrali da je u vrijeme kada je donijeta ova Odluka na Akademiji umjetnosti  već postojala zvanično zavedena izjava studentkinje dramaturgije, o tome da profesor Đerić ne održava nastavu i šalje ispitna pitanja mejlom, koja je adresirana Luki Kecmanu.

''Upućeni smo da je Senat 16.07.2015. godine donio Odluku broj 02/04-3.2305-63/15 godine kojom se dr Zoran Đerić bira u zvanje vanrednog profesora za užu umjetničku oblast Dramaturgija (scenario) za nastavne predmete Pozorišna i radio dramaturgija 1,2,3,4,5,6,7,8, i Dramaturgija 1,2,3,4 na period od šest godina, te zahtjevamo da mu se ovo zvanje oduzme. U vrijeme kada je donijeta ova Odluka na Akademiji umjetnosti je već postojala zvanično zavedena izjava studentkinje dramaturgije o tome da profesor Đerić ne održava nastavu i šalje ispitna pitanja mejlom, upućena dekanu Luki Kecmanu 22.01.2015. pod brojem 06-1.27/15, te nas interesuje da li ste sa ovim bili upoznati prije donošenja Odluke kojom ste profesora Đerića unaprijedili iz zvanja docenta u vanrednog profesora, i da li je u periodu 22.01.2015- 16.07.2015. na Akademiji umjetnosti vođen ikakav disciplinski postupak da se utvrdi činjenično stanje iz studentkinjinog navoda? Odluka Senata Univerziteta u Banjoj Luci broj 05-1056-XXXII-6.1.3/10 od 04.03.2010. godine kojom se dr Zoran Đerić bira u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast Istorija i teorija filma i teatra, za nastavne predmete Istorija i Teorija filma i televizije na period od šest godina je istekla, te zahtjevamo da ista ne bude obnovljena'' stoji u obraćanju Senatu. 

Odgovor od gospodina Đerića nismo uspjeli da dobijemo, jer, kako su nam rekli na Fakultetu, nisu ovlašteni da nam daju njegov broj telefona, a na naše pitanje upućeno mejlom nije odgovarao. Ipak, odgovor smo dobili od sekretara fakulteta Dragana Dakića, koji tvrdi da testovi koje su studenti dobijali od profesora Đerića nisu bili testovi koji su se ocjenjivali. Dakić nam je sugerisao i da se okrenemo, kako kaže, stvarnim problemima poput akademske (ne)mobilnosti studenata ili nepotizma. 

„Informisan sam da studenti nisu dobili test koji je ocjenjivan, već samo ogledni primjerak kako će izgedati predstojeći test. Ko tvrdi suprotno bilo bi korektno da dokaže prije nego bilo šta objavite o tome. Lično mi se čini da je svaki udžbenik koji sam koristio tokom svih faza svog obrazovanja sadržavao pitanja, bilo na kraju lekcije, bilo na kraju cijelog gradiva, kao integrisana cjelina ili naknadno formulisan dodatak od strane profesora. Da li bi bilo u redu da je profesor odštampao pitanja i dostavio ih studentima kako smo mi starije generacije navikle“, upitao je Dakić i dodao da mu je interesantno kako se naši mediji interesuju pitanjima iz oblasti visokog obrazovanja koja su prilično trivijalna u odnosu na stvarne probleme akademske zajednice kao što je npr. akademska (ne)mobilnost i (ne)otvorenost, fabrikovanje školske spreme za napredovanje u zvanja, nepotizam, itd.

Ipak, da nešto nije u redu sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci pokazuju i rezultati ocjenjivanja fakulteta koje je sprovela Unija studenata RS. AUBL je u prvom semestru bio najgore ocijenjen fakultet, a u drugom semestru na pretposljednjem mjestu. Takođe, od osam upisanih u prvu godinu dramaturgije, drugu godinu je upisalo samo dvoje, što je poražavajući podatak. 


Kompletan slučaj još uvijek nije dobio epilog, pa smatramo da je ovdje bitno istaći i činjenicu da je dekan AUBL Luka Kecman u redakciji časopisa „Scena“, za koji objavljuje naučne radove, a čiji urednik je upravo Zoran Đerić. S druge strane, dekan Kecman je  bio u komisiji za dramaturgiju i potpisao preporuku Senatu za imenovanje Đerića u više zvanje.


Još jedna zanimljivost ogleda se u tome da je, prema pisanju novinskih agencija, profesor Zoran Đerić prije pet godina dobio katedru i stalno radno mjesto na Akademiji umetnosti u Banjaluci, a da je pritom bio stalno zaposlen i u Novom Sadu, pa je tako obmanuo i rektora i Univerzitet u Banjaluci.

Đerić je ovo naknadno demantovao i rekao da je ostavku predao sekretarici.

Nastaviće se...

Autor: Stefan Blagić
 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog