Tema nedelje

Tema nedelje: Šta očekivati u izbornoj kampanji

U petak je i zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, a kako smo mogli primijetiti do sada, ni ova kampanja neće proteći bez političkih turbulencija. Ipak, lokalne teme zasjenila je najava referenduma u Republici Srpskoj, pa je stoga izvjesno da će fokus same kampanje biti pomjeren na više nivoe.

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa i politikolog Adis Arapović za Frontal je izjavio da ne očekuje pretjerano prljavu kampanju i da će se u njoj iskristalisati dvije strategije: strategija vlasti koja se zasniva na potenciranju krupnih političkh tema i strategija opozicije koja će se pozabaviti životnim pitanjima. 

„Mislim da kampanja neće biti pretjerano prljava. To će prije svega biti pokušaja vlasti da održi stečene pozicije moći i privilegije, insistirajući na krupnim političkim temama. Vlasti gotovo nigdje ne odgovara da govori o realnom životu (bez obzira da li je to pozicija nekog načelnika u ovom trenutku), a samo ih se sporadično, na neki način može pohvaliti manjim, objektivnim uspjehom u lokalnoj zajednici. Ne može se pohvaliti boljim ekonomskim stanjem, boljim životnim standardom, boljim školama, bolnicama itd.“, ističe Arapović i dodaje da će, sa druge strane, opozicija insistirati na komunitarnim, životnim pitanjima koja baš i ne prolaze kod domaćeg biračkog tijela još uvijek, jer, kako kaže, biračko tijelo nije dovoljno zrelo da vidi dalje od propagandističkog pristupa izborima.

On smatra da će se, kako kampanja bude odmicala, političke tenzije dizati, ali da u suštini nećemo vidjeti ništa što do sada nismo vidjeli. 

„Ne treba očekivati da će se spuštati tenzije, čak naprotiv, mislim da će se do kraja kampanje ići dublje i dalje u diskreditaciju protivnika bez argumenata, da će se ići do te mjere da će to postati svojevrstan politički šou, ali ništa što već do sada nismo vidjeli“, objašnjava Arapović. 

Politikolog Vlade Simović smatra da će se predstojeća kampanja odvijati unutar etničkih grupa, jer, između ostalog, samo ustrojstvo političkog sistema partijama određuje konkurentsku, a ne opozicionu narav. 

„Kada je riječ o lokalnim izborima oni se odvijaju u lokalnim zajednicama koje su (izuzev Brčkog i još nekoliko manjih opština) nacionalno homogene. Izborna kampanja će se dominantno odvijati unutar nacionalnih blokova, a dosta manje između partija različitih nacionalnih skupova. To je bitno iz razloga što su unutar sebe partije više u konkurentnskom, nego u opozicionom odnosu“, ističe Simović. 

Po riječima Simovića, to znači da partije nemaju bitne programske razlike, pa će stoga borbu voditi između sebe, što bi moglo prouzrokovati radikalnu kampanju. 

„One (stranke) nemaju bitne programske i ideološke razlike, pa će se zbog toga baviti jedne drugima, što u svakoj kampanji označava radikalne sukobljene stavove, često veće nego u kampanjama gdje se sukobljavaju partije različitih programa i ideologija“, zaključuje Simović. 

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog