Tema nedelje

Analitičari saglasni: Odluka Ustavnog suda BiH će se sprovesti!

Republika Srpska sinoć je rekla DA na referendumsko pitanje: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?" Sada se postavlja pitanje koliki će uticaj imati rezultati referenduma na sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o 9-om januaru i da li će odluka suda uopšte biti sprovedena.

Politički analitičari u BiH saglasni su da će se odluka suda sprovesti. 

Projekt menadžer Centara civilnih inicijativa Adis Arapović za Frontal je izjavio da je rukovodstvo Srpske moralo održati referendum, jer bi u suprotnom morali da se suoče sa drastičnim padom podrške među svojim glasačkim tijelom. 

„Da se referendum nije održao, to bi predstavljalo salto mortale onoga ko ga je inicirao i zakonodavno inspirisao. Značilo bi potpuni gubitak kredibiliteta u političkom smislu i vjerovatno gubitak polovine glasačkog tijel.“, rekao je Arapović. 

On smatra da će, bez obzira na referendum i rezultate referenduma, odluka Ustavnog suda biti sprovedena. Arapović u narednom periodu čak ne isključuje mogućnost intervencije organa za sprovođenje zakona, ukoliko se odluka ne ispoštuje. 

"Dan poslije referenduma ostaje sve isto. U političkom smislu referendum neće promijeniti odluku Ustavnog suda, ona će ostatai tamo gdje jeste i zna se koja adresa je nadležna za sprovođenje odluke. Može se lako desiti da neko kroz nekoliko mjeseci počne preispitivati političku i krivičnu odgovornost nadležnih, ukoliko ne dođe do sprovođenja odluke. Znalo se da će referendum biti plebiscitaran, rezultati su se znali unaprijed, ali to ni u pravnom ni u političkom smislu neće značiti ništa dan nakon izbora. Izgleda da je referendum predstavljao samo krunu izborne kampanje i faktor homogenizacije biračkog tijela", naglašava Arapović.

Politikolog Vlade Simović takođe smatra da će se odluka Ustavnog suda BiH morati sprovesti, ali to ne znači, kako kaže, da RS ne osjeća obavezu da se suprotivi odlukama suda koje se zasnivaju na preglasavanju. 

„Član 6. stav IV Ustava Bosne i Hercegovine kaže da su odluke suda konačne i obavezujuće. To znači da institucije BiH, ali i svi drugi nivoi vlasti, pa tako i zakonodavna vlast RS, moraju poštovati odluke sudova. Međutim, kako su u BiH mnoga pitanja politizovana, pa tako i ovo, u kontekst je neophodno unijeti i činjenicu da je odluka Ustavnog suda donosena preglasavanjem. Sada se postavlja pitanje koje su granice suprotstavljanja RS“, upitao je Simović i dodao da bi bilo kakvo produbljivanje ovih problema predstavljalo uvod u nešto što se ne bi dopalo ni inostranim partnerima, a ni bošnjačkoj političkoj eliti, stoga očekuje spuštanje lopte i smirivanje tenzija, te donošenje nekih rješenja koja bi bila prihvatljiva za sve strane, po principu kompromisa. 

Politikolog Velizar Antić za Frontal je nedavno izjavio da  se održavanje referenduma trebalo dopustiti, jer to nužno ne znači i ne predstavlja udar na odluku suda, jer su one (odluke) garant kakvog-takvog demokratskog funkcionisanja u BiH.

„Održavanje referenduma kao izraza volje naroda (uz posebno pitanje procedura sprovođenja referenduma i kontrole istog) je trebalo biti dopušteno, dok bi sa druge strane odluke Ustavnog suda morale biti obavezujuće jer su one ipak garant kakvog-takvog demokratskog funkcionisanja u BiH i poštovanja određenih procedura“, tvrdi Antić.

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog