Tema nedelje

Raspada li se SzP i mijenja li se vlast na nivou BiH?

Nakon završetka lokalnih izbora u Republici Srpskoj i velike pobjede Saveza nezavisnih socijaldemokrata, otvorila su se mnoga pitanja, uključujući i pitanje funkcionisanja vlasti na državnom nivou. Predstoji nam da vidimo da li će predstavnici Saveza za promjene i dalje učestvovati u vlasti, s obzirom na postignuti rezultat na jučerašnjim izborima.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency international-a Srđan Blagovčanin za Frontal je izjavio da će rezultati izbora sigurno uticati na ukupnu političku situaciju, jer ovakvi rezultati dovode u pitanje legitimitet predstavnika SzP-a u Sarajevu. 

„Ubjedljiva pobjeda SNSD, iako je riječ o lokalnim izborima, sasvim sigurno će promijeniti ukupnu političku dinamiku i dati vjetar u leđa SNSD-u i njegovim koalicionim partnerima u otvaranju pitanja legitimiteta SzP-a u državnim institucijma. Dosta toga će zavisiti i od procjene koalicionih partnera SzP-a na državnom nivou oko toga s kojim partnerom žele nastaviti drugi dio mandata do Opštih izbora 2016“, istakao je Blagovčanin. 

On je dodao i da će koalicija SDA-SBB-HDZ sada biti u mnogo boljoj i fleksibilnijoj poziciji što se tiče kompozicije vlasti na nivou zajedničkih institucija, nego što je to bilo do juče.

„To će koaliciju SDA/SBB i HDZ staviti u povoljniju poziciju da traže partnera iz RS koji će im uslovno govoreći, ponuditi više. Sa druge strane, biće zanimljivo vidjeti na koji način će SzP se ponijeti nakon ovog ubjedljivog poraza, i da li će otvoriti procese utvrđivanja odgovrnosti u vlastitim redovima ili nastaviti kao da se nije ništa dogodilo“, objašnjava Blagovčanin.

Adnan Huskić, politički analitičar iz Centra za izborne studije smatra da će se, što se tiče Republike Srpske, situacija u potpunosti otvoriti, pa stoga ne isključuje ni promjenu vlasti na nivou zajedničkih institucija. 

„SNSD je pobijedio Savez za Promjene što će otvoriti mnogobrojna pitanja uključujući funkcionisanje vlasti na državnom nivou, ali i funkcionisanje Saveza za promjene unutar sebe“, izjavio je Huskić.

Politički komentator Dragan Močević tvrdi da su građani Srpske delegitimisali predstavnike vlasti iz RS na nivou BiH, pa se, kako kaže, postavlja pitanje kredibiliteta njihove politike u Sarajevu. 

„Građani RS su na lokalnim izborima potpuno delegitimisali predstavnike vlasti iz RS na nivou BiH. To je glavni rezultat ovih izbora i neophodno je da dođe do preispitivanja kredibiliteta politike koju trenutno zastupaju predstavnici SzP-a, tj. predstavnici vlasti iz RS na nivou BiH, s obzirom na to da su veoma aktivno učestvovali u kampanji, a da im narod nije dao povjerenje“, kazao je Močević. 

On je kritikovao predstavnike vlasti u Sarajevu jer smatra da su se oni posljednjih godina bavili samo partijskim zapošljavanjem i da je takvo ponašanje kažnjeno na izborima

„Većina predstavnika SzP-a su se u prethodne  dvije godine bavili samo foteljašenjem u Sarajevu gdje su potpuno zaboravili programska i predizborna obećanja data 2014, te su se zapošljavanjem svojih podobnih kadrova u razna ministarstva, institucije i agencije na nivou BiH, po ambasadama i konzulatima, okružili politički autističnim savjetnicima, što su građani očigledno prepoznali i svojim glasom kaznili takvu politiku“, naglašava Močević.

Močević ne ignoriše ni predstavnike međunarodne zajednice i njihov uticaj u narednim sedmicama. 

"Ne smije se zanemariti ni da se ovih dana može očekivati reakcija na referendum od strane predstavnika međunarodne zajednice, prije svega delegacije Evropske unije u BiH, ambasade SAD-a i Savjeta za implementaciju mira u BiH, što može dodatno usložniti političke odnose u RS i BiH."

Upitan opstanak Saveza za promjene

Politički analitičar Tanja Topić u fokus stavlja pitanje opstanka Saveza za promjene nakon analize izbornih rezultata, ali ne isključuje ni prekompoziciju vlasti na državnom nivou.

„Prvo i ključno pitanje je šta će se dalje dešavati sa koalicijom Savez za promjene, predstoji analiza izbornih rezultata i pitanje je da li ce ova koalicija nastaviti da postoji u sadašnjoj konstelaciji. Načelno, rezultati lokalnih izbora ne bi trebalo da utiču na nivo u kojem Savez za promjene participira u vlasti, posebno ako u tom funkcionisanju nema problema i teškoća, u šta su nas do sada uvjeravali članovi vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine“, kaže Topićeva i dodaje da se ipak ne smije zaboraviti politički pragmatizam većine političkih partija i lidera koji se vrlo lako mogu odlučiti da se riješe "gubitnika" i ponovno preslože karte unutar Savjeta ministara, ali da u slučaju ostavke Mladena Bosića, i sadašnje članice Saveza za promjene mogle bi same odlučiti da promijene politički kurs.

„Ukoliko do tog preslagivanja dođe, mislim da će se desiti vrlo brzo, tako da će u narednim danima ovi odnosi postati jasniji“, zaključuje ona. 

Autor: Stefan Blagić
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog