Tema nedelje

Mala azbuka za novinare: Savjet Evrope i Evropski savjet nisu isto!

U centralnom dnevniku Radio – televizije Republike Srpske 19.11.2016. godine koji možete pogledati ovdje, jedna od tema je bila i eventualna naplata ulaska u Evropsku uniju građanima koji žive izvan granica zemalja Evropske unije. 

Kako kažu novinari RTRS-a: „Prijedlog o naplati ulaska prvo bi trebalo da prihvati Savjet Evrope, odnosno svaka od država članica.“ (video: 12.41) Ukoliko bude usvojen, kako kažu, ulazak u EU plaćaćemo 2020. godine. 

Isti prilog na RTRS-u se objavljuje i sutradan, u podnevnim vijestima. Ponovo se kaže da se o navedenom prijedlogu treba očitovati Savjet Evrope, tj. svaka od država članica SE. 

Nažalost, javni servis nije jedini medij koji pravi ovu grešku, nego to rade i drugi mediji u Republici Srpskoj i BiH.

Naime, Savjet Evrope nema ama baš nikakve veze sa Evropskom unijom. Tijelo na koje se u prilogu RTRS-a misli je Evropski savjet, koji je jedan od organa odnosno institucija Evropske unije (te zajedno sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom čini tzv. institucionalni trougao Unije), dok je Savjet Evrope posebna organizacija, institucionalno i organizaciono potpuno odvojena. 

Evropski savjet je od početka vodeći politički organ EU, koji čine šefovi država članica ili šefovi vlada država članica EU zajedno sa predsjednikom EK i ministrima spoljnih poslova (posljednja dva imaju samo savjetodavnu ulogu). 

Sa druge strane, Savjet Evrope - CoE (engl. Council of Europe, fr. Conseil de l' Europe) je regionalna međunarodna organizacija evropskih zemalja sa sjedištem u Strazburu. 

Svrha Savjeta Evrope ogleda se u ostvarenju osnovnih ličnih i demokratskih prava i sloboda u Evropi, a najvažniji akti su donošenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i uspostavljanje Evropskog suda za ljudska prava kao stalnog sistema pravne zaštite (Protokol br. 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima). (Wikipedia)

Savet Evrope ima 47 članica, koje su istovremeno i potpisnice Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Evropski savjet čine predstavnici 28 zemalja članica Evropske unije.

Stoga, novinari, ali i političari, bi trebalo da poznaju ovu razliku i da ne prave ovakve kardinalne greške. 

U navedenom prilogu moralo je stajati: „„Prijedlog o naplati ulaska prvo bi trebalo da prihvati Evropski savjet, odnosno svaka od država članica.“

Ne odlučuje Savjet Evrope o politici Evropske unije, to je bar svima jasno...

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog