Intervju

Milorad Ivošević za Frontal: Ljudima bez programa nije mjesto na poziciji predsjednika AK

U Advokatskoj komori Republike Srpske bliže se izbori na kojima će se odlučivati o novom rukovodstvu Komore. Tim povodom, mi smo razgovarali sa bivšim predsjednikom organizacije i čuvenim banjalučkim advokatom Miloradom Ivoševićem. Šta je on rekao o predstojećim izborima pročitajte u redovima koji slijede.

Možete li da se predstavite i kažete ko je u stvari Milorad Ivošević, za one čitaoce našeg portal koji nisu upoznati sa vašim radom?

Ja sam advokat Milorad Ivošević živim i radim u Banjaluci, imam bogato i životno i stručno iskustvo jer sam radio doslovno na svim pravnim poslovima, u sudovima i advokaturama. Između ostalog u mom dugogodišnjem radu u advokaturi bio sam i predsjednik Advokatske komore Republike Srpske.

Zahvaljujući iskustvu, mogu objektivno da posmatram odnose koji vladaju i u društvu, a posebno na frontu Advokatskih komora u RS i BiH.

Šta ste vi uradili za Advokatsku komoru Srpske dok ste bili na njenom čelu? 

Pa znate, ja sam bio predsjednik Advokatske komore u jednom prilično interesantnom vremenu. I tada se dogodilo nešto veoma simpatično i dobro. Advokatska komora 2003 god. primljena je u Svjetsku asocijaciju advokatskih komora sa sjedištem u Parizu, i to je bio prvi izlaz bilo kog subjekta ovog tipa iz Republike Srpske, da kažem u svjetskim okvirima. Ta odluka da postanemo članovi Međunarodne asocijacije advokata je dala veoma dobre rezultate, jer se Advokatska komora RS afirmisala kao jedna od Advokatskih komora sa ovih prostora dajući pri tome društveno i  naše obilježje koje  ide iz ove sredine. Naravno, te sličnosti koje važe za BiH su veoma drugačije nego što vladaju u Evropi i u drugim zemljama, ali sve to ne može biti prepreka da se jače osjeća interes i impuls rada advokature, ne samo u Republici Srpskoj i u BiH nego i šire.

Kakav je uticaj Advokatske komore na donošenje zakona u našoj zemlji?

Naše iskustvo nam pokazuje da su ti uticaji izuzetno niski. Mislimo da se i tu mora naći jedan interes i advokature kao profesije i da njeni članovi koji posjeduju znanje i iskustvo mogu da pomognu u kreiranju svih propisa u raznoraznim oblastima. Bilo je slučajeva da mnogi advokati koji učestvuju u komisijama rade kao slobodni strijelci, po nekom privatnom interesu, a da se pritom ne vodi interes o advokaturi. Advokatura je bila marginalizovana, dok su druge institucije ovog karaktera imale mnogo više uticaja na donošenje zakona. 

Kakav je odnos notara i advokata u RS i BiH?

Tih godina kad sam ja bio predsjednik osporavali su i rješavali to da se notarima da monopol na zaključivanje ugovora i drugih akata. Međutim,  u Zakonu o notarima u Republici Srpskoj, ova oblast je uređena tako da su notari dobili potpuni monopol  na sačinjenje ugovora, na taj način lišavajući advokate velikog dijela posla koji su obavljali u toj oblasti. Što je interesantno, advokatura u okruženju, znači van BiH, je izborila pravo da taj monopol ukine, pa su u Hrvatskoj i u Srbiji, a u posljednje vrijeme u Federaciji  BiH taj monopolizam otklonili, ali kako je to predviđeno u zakonskim okvirima Republike Srpske, notari i dalje imaju ekskluzivitet u ovoj oblasti. Nadamo se da će Advokatska komora u novom sazivu smoći snage da ovo pitanje postavi kao jedno od centralnih pitanja od interesa za rad profesionalnih advokata.

Od 2005. počela je realizacija plana finansijkse stabilnosti Advokatske komore u RS. Danas je ona vlasnik većeg broja vrijednih nepokretnosti i milionskih novčanih iznosa. Ko je zaslužan za to i da li ste informisani kako se troši, odnosno kako se upravlja tim novcem?

Ne znam o ovim pitanjima jer sam već desetak godina odsutan iz rada organa i uprava Advokatske komore, ali znam da na osnovu upisnine Advokatska komora dobija značajna sredstva. Znam da se ta sredstva prilično čuvaju, a kako se posluje i kako se novac troši ne bih mogao reći.

Da li ste upoznati sa kandidatima za predsjednika Komore?

Ja sam načelno čuo o kandidatima, i moja poruka svim advokatima je da naše predstavnike, u svim  organima  i tijelima komore, čine ljudi koji će se baviti pitanjima od interesa za sve članove, za sve advokate u Republici Srpskoj pa i šire. Da brane interese advokata i stave ih ispred svojih ličnih interesa i da u tom svom angažmanu pokušaju vratiti dostojanstvo advokatima koje su oni imali ranije. 

Naime, ovo mogu slobodno reći, da zbog ovakvog stanja kakvo je sada, uloga advokata u društvu je prilično simbolična, što ne bi trebalo biti, jer u svim demokratskim i civilizovanim zemljama, advokatura je na cijeni i samo od budućih izabranih članova u komori zavisi da li će oni uspjeti da obezbijede interes advokata i njihov položaj u društvu.

Imate li možda nekog favorita? 

Ne, meni su favoriti oni koji uspiju da sačine takav program koji će biti od interesa svim advokatima. Ljudima bez programa, bez ideje, nije mjesto na ovoj poziciji. 

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog