EU integracije BiH

U Banjaluci održan okrugli sto na temu EU i NATO integracija u okviru projekta „Evroatlantski dijalog“

Otvoreni argumentovani dijalog i jačanje transparentnosti i međusobnog povjerenja unutar Bosne i Hercegovine veoma je važan preduslov procesa integracija Bosne i Hercegovine u EU i NATO, zaključak je okruglog stola pod nazivom „Strateška opredjeljenja Republike Srpske u sistemu odbrane i bezbjednosti” koji je održan juče u Banjaluci.

Okrugli sto u Banjaluci je, nakon seminara na Kozari i okruglog stola u Istočnom Sarajevu, nastavak aktivnosti projekta „Evroatlantski dijalog“ koji realizuje udruženje građana Nova Srpska Ideja iz Banja Luke.

Učesnici okruglog stola bili su stručnjaci iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, geopolitike i evropskih integracija, ali i predstavnici nevladinih organizacija, te poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

Glavna tema okruglog stola bili su spoljnopolitički, ali i unutrašnji izazovi Bosne i Hercegovine u kontekstu aktuelnih dešavanja na globalnom nivou, sa osvrtom na to koliko je u Republici Srpkoj urađeno do danas, te kakve su perspektive ovog procesa, uzimajući u obzir bezbjednosni, legalni, politički i ekonomski okvir integracija, ali i javne politike i dnevnopolitička dešavanja i orijentacije.

 „Udruženje građana Nova Srpska Ideja je ponosno na činjenicu da je prva NVO u Republici Srpskoj koja je nametnula temu javnog dijaloga o NATO integracijama Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ne u kontekstu dogmatskog pristupa toj temi, nego racionalnog promišljanja o razlozima 'za' i 'protiv' ulaska BiH u NATO. Nova Srpska je pokazala da ima kadrovski i stručni kapacitet da u javnom diskursu nametne teme od strateškog značaja za Republiku Srpsku, te ćemo u narednom periodu nastaviti da kroz organizacionu formu think tank-a promovišemo projekte koji se odnose na  buducnost Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i našeg mjesta u regiji i svijetu“, izjavio je Milko Grmuša, izvršni direktor UG „Nova Srpska Ideja“ iz Banja Luke.

Specifičan cilj ovog projekta je podizanje svijesti o EU i NATO integracijama Bosne i Hercegovine, te otvoreni dijalog svih relevantnih činilaca u procesu integracija. U sklopu projekta, osim glavne aktivnosti – seminara na Kozari, koji je održan u julu ove godine, te nekoliko okruglih stolova, planirana je i štampa publikacije eseja studenata – učesnika projekta.

Seminar „Evroaltantski Dijalog Kozara 2016“ sprovodi Udruženje građana Nova Srpska Ideja iz Banjaluke, uz  podršku američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog