Tema nedelje

Sankcije Dodiku, ne i Republici Srpskoj

Sjedinjene Američke Države uvele su juče sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske. Većina analitičara se slaže u tome da ovo nisu sankcije Republici Srpskoj, nego isključivo Miloradu Dodiku.

Želeći da bude potpuno jasna, Kormakova je izjavila da je ovo pojedinačna sankcija, dodajući da SAD podržavaju građane Republike Srpske te je izrazila nadu da će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu da poboljšaju privredu i da se otvore nova radna mjesta.

Najavila da će SAD nastaviti pružati pomoć Republici Srpskoj kroz niz programa u okviru Ambasade SAD, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su euroatlantske integracije.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas u Sarajevu da sankcije SAD protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju nedostojan potez koji su inicirale strane diplomate u BiH.

"To više govori o njima nego o onome kome su upućene", rekla je Majkićeva novinarima.

Ona je izrazila uvjerenje da ove sankcije neće dugo ostati na snazi i kaže da je sigurna da će predsjednik Dodik nastaviti na najbolji način da brani i prezentuje stavove Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Politikolog Velizar Antić smatra da sankcije predstavljaju poruku građanima da promijene svog predsjednika, ukoliko žele dobre odnose sa SAD-om. 

"Sankcije predstavljaju određenu poruku upravo građanima da ovaj predsjednik RS ne ispunjava sve obaveze preuzete u Dejtonskom mirovnom sporazumu, prema tumačenju SAD. Ovo je određena poruka upravo građanima da promijene predsjednika ukoliko žele dobre odnose sa SAD", rekao je Antić. 

 

Novinar Goran Dakić ističe da sankcije Dodiku ne predstavljaju sankcije Srpskoj i da će, šta više, pomoći Dodiku za novu izbornu pobjedu. 

"Vjerujem da sankcije nisu vezane za Republiku Srpsku. Amerika je jasno rekla da su sankcije uvedene Dodiku. Dodik je jasno rekao da su sankcije uvedene njemu, a ne Republici Srpskoj. Ako se desi drugačije, neka su nam svi grčki bogovi na pomoći. Ukoliko ostane ovako, onda će Dodik, na temeljima sankcija, navjerovatnije sazidati novu izbornu pobjedu. Za to će biti zaslužna i dobra, stara opozicija koja niti zna da misli niti zna da radi. Sa izuzetkom poštene političke omladine", objašnjava Dakić.

Sličan stav ima i bloger Slobodan Vasković, koji je na svom blogu "Sa druge strane" juče napisao: "Krucijalno je uočiti sledeću činjenicu - Sankcije SAD-a se odnose na jednog čovjeka - na Milorada Dodika, a nikako ne na Republiku Srpsku, njene institucije i građane Republike Srpske. SAD nisu demonstrirale gordost supersile i kaznile cijeli narod, Srbe u ovom slučaju, već su vrlo precizno ukazale na problem, a on je pojedinac. Dodik. 

Predsjednik RS dijeli ovo mišljenje. 

"Za građane Srpske, ove sankcije ne znače ništa", kategoričan je Dodik.

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog