Tehnologija

„Nokija” se vratila i to sa „androidom”

Prvi smartfon iz finske kompanije HDM sa legendarnim imenom rasprodat je za jedan dan na kineskom tržištu po cijeni od 250 dolara

Nekada najpopularniji mobilni telefon vratio se na tržište udružen sa najpopularnijim operativnim sistemom. „Nokija 6”, smartfon sa android platformom, rasprodat je u rekordnom roku na kineskom tržištu, gdje se jedino i prodavao i to samo jedan dan, prošlog četvrtka. Tačan broj prodatih primjeraka nije objavljen, a cijena uređaja dijagonale 5,5 inča sa 64 gigabajta memorije, zadnjom kamerom od 16 megapiksela i prednjom od osam megapiksela bila je oko 250 dolara.


Interesovanje koje je ova vijest izazvala na internetu pokazuje da nekada vodeći brend i dalje ima poklonike širom svijeta koji se pitaju kada će telefoni sa legendarnim logotipom stići i na njihovo tržište. Firma koja ih sada prodaje, finski HMD, najavila je da će na Sajmu mobilne telefonije u Barseloni krajem februara predstaviti još sedam uređaja, uključujući model „P1” kao perjanicu. Ovaj telefon iz klase skupljih koštaće 800 dolara za model od 128 GB, dok bi verzija od 256 GB mogla da dostigne 950 dolara.

Analitičarima je razumljivo zašto je HMD izabrao Kinu jer je riječ o tržištu koje je prošle godine imalo više od pola milijarde korisnika smartfona i ima potencijal rasta, za razliku od mnogih drugih koja bilježe stagnaciju. Na svim tržištima je konkurencija inače žestoka. Tri od pet vodećih proizvođača smartfona su kineske firme, a jedna od njih, „Huavej”, doživjela je veliko usporavanje rasta zbog domaćih rivala kao što su „Opo” i „Vivo”, pa je neizvjesno kakvu će sudbinu doživjeti finski veteran.

Kompanija „Nokija” prodala je 2013. godine svoj ogranak mobilne telefonije „Majkrosoftu” za 7,2 milijarde dolara. Po ugovoru „Nokija” nije smjela da koristi brend na telefonima do kraja 2016. godine.

Liniju „nokija lumija”, koju je pokretao „vindouz” za telefone, „Majkrosoft” je 2014. godine odbacio kako bi brendirao smartfone pod sopstvenim imenom.

Ipak, ime „nokija” zadržalo je poverenje i prepoznatljivost, što je finska korporacija iskoristila da proda licencu novoformiranom startapu HMD na deset godina. Firma sastavljena uglavnom od bivših stručnjaka „Nokije” kupila je od „Majkrosofta” i segment klasičnih telefona, a ostatak je kupila kineska kompanija „Fokskon”, koja će proizvoditi nove uređaje sa starim imenom.

„Majkrosoft” je inače kuburio sa segmentom mobilnih telefona, koji mu je u posljednjem tromjesečju donio pad prihoda za 46 odsto.

HMD je u decembru najavio da želi da ostane dosljedan brendu.

„Nokija je poznata po jednostavnosti, lakoći upotrebe, pouzdanosti i kvalitetu. Te elemente namjeravamo da isporučimo zajedno sa sjajnim industrijskim dizajnom”, rekao je Arto Numela, direktor za „Nokiju” u kompaniji HMD.

Takođe su obećali da će ovaj put „nokija” sa „androidom” ispuniti očekivanja obožavalaca. Naime, inženjeri finske kompanije 2014. godine su, prije prodaje „Majkrosoftu”, izbacili „nokiju iks” sa ovim operativnim sistemom, ali su napravili kardinalnu grešku jer nije bio kompatibilan sa nizom „Guglovih” aplikacija i uopšte nije imao pristup prodavnici aplikacija, podsjetio je „Forbs”.

Izvor: Politika
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog