Zdravlje

ALARMANTNO: BiH zvanično najzagađenija zemlja u Evropi!

Najnovnije informacije koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija govore da je Bosna i Hercegovina po svim parametrima najzagađenija zemlja u Evropi, a teritorija Balkana i Istočne Evrope prednjače u odnosu na ostale zemlje.

BiH, Bugarska, Albancija i Ukrajina su zemlje sa najvišom stopom mortaliteta zbog velike zagađenosti vazduha.

Mnoge od zemalja sa ovog prostora imaju najviši godišnju godišnji koeficijent zagađenosti, koji žestoko prelazi granice normalnog.

Najnižu stopu štetnih čestica u zraku imaju Švedska, Finska, Island, Estonija i Norveška, dok BiH, Makedonija, Bugarska, Poljska, Crna Gora i Mađarska imaju najveću koncentraciju štetnih čestica.

BiH ima 55.1 mikrograma po kubnom metru zraka, dok Makedonija ima 42.7. Slijedi Bugarska sa 30.3, Poljska sa 25.4, Crna Gora sa 24.3, Mađarska sa 22.7, Srbija sa 21.4 i Češka sa 20.7 mikrograma po kubnom metru.

U vijesti koju prenosi Euronews - visok stepen zagađenosti vazduha uzrokovao je blizu 231 smrtnim ishodom na svakih 100.000 građana.

To je drugi najveći rezultat od kako Svjetska zdravstvena organizacija mjeri ovu statistiku. Samo je Sjeverna Koreja imala gori skor od BiH, kada je 238 ljudi umiralo zbog štetnog vazduha na svakih 100.000 ljudi.

 

Izvor N1/Anadolija

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog