Zdravlje

Holt: BiH ima najveći broj pušača u Evropi!

Predstavnica Svjetske banke u BiH Ana Holt izjavila je juče da zdravstvena statistika u Bosni i Hercegovini nije najbolja, ocijenivši kako BiH ima najveći broj pušača među ženama i muškarcima u Evropi.

Holtova je podsjetila i na istraživanja koja pokazuju na visok stepen pretilosti u BiH, loše navike u ishrani te na slabo upražnjavanje fizičke aktivnost.

Sve su to fakturi koji dovode do nastanka nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema - ustvrdila je Holt uoči prezentacije projekta  "Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovin.

- Prezentacijom navedenog projekta prisutnima ćemo nastojati promovisati zdrave stilove života. Fokusiraćemo se na kontrolu upotrebe duvana, alkohola i drugih štetnih supstanci, potom promociju zdravih navika u ishrani, te poticanje povećanja fizičke aktivnosti – naglasila je predstavnica Svjetske banke.

Pomoćnik ministra u sektoru za realizaciju projekta u Federalnom ministarstvu zdravstva Vildana Doder utvrdila je kako je u fazi priprema projekta koji se temelji na, kako je rekla, jednoj nesretnoj zdravstvenoj statistici koja već godinama ukazuje na masovna hronična nezarazna oboljenja.

Po njenim riječima, poseban izazov projekta je to što on nije isključivo iz sektora zdravstva, već obuhvata multisektorski pristup.

Projekt  "Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini" obuhvata nekoliko pristupa, od razvoja regulatornog okvira, preko promovisanja zdravih životnih navika, do edukovanja timova za porodičnu medicinu.

Cilj je projekta podrška smanjenu faktora rizika za zdravlje stanovništva od nezaraznih bolesti kroz unapređenje kontrole upotrebe duvana i alkohola te programa ishrane i fizičke aktivnosti u odabranim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini Doboju, Zvorniku, Zenici i Mostaru.

 

Izvor: Fena

Komentari
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog