Tema nedelje

Genetska karta: Nema veće razlike između Srba, Hrvata i Bošnjaka

Na Balkanu dominira "Haplogrupa I2" i odlikuje je izrazita visina muškaraca /u prosjeku 185,6 centimetara/, pokazuje poređenje genetskog sastava.

Genetska karta pokazuje da nema posebne razlike između naroda u zemljama regiona, odnosno između Srba, Hrvata i Bošnjaka. Iz nje se vidi da Britanci imaju više genetske sličnosti sa Italijanima ili Portugalcima, nego sa mnogo bližim skandinavskim narodima poput Danaca ili Finaca.

"Haplogrupa R1b" najčešće je prisutna u zapadnoj Evropi, ali i u nekim dijelovima Rusije kao i centralne Afrike. Manje je zastupljena u istočnoj Evropi, zapadnoj Aziji, kao i dijelovima sjeverne Afrike i centralne Azije.

"Haplogrupa R1a" rasprostranjena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, srednje Evrope, juga Sibira, pa sve do juga Azije, navode naučni portali.

"Haplogrupa N" široko je rasprostranjena na sjeveru Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije, te na evropskom jugu. Naučnici navode da je "Haplogrupa I1" najčešća u Švedskoj i na zapadu Finske. Njoj pripada 35 do 38 odsto muškaraca u Švedskoj, 32,8 odsto muškaraca u Danskoj, 31,5 odsto muškaraca u Norveškoj, te oko 28 odsto muškaraca u Finskoj.

"Haplogrupa J1" rasprostranjena je na više područja Bliskog istoka, te dijelovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće je pronaći i na sjeveru Afrike, jugu Evrope, te među jevrejskim grupama, posebno onima sa prezimenom Koen. Mnogo rjeđa je, ali može se pronaći i u nekim dijelovima Evrope, u centralnoj Aziji, te na indijskom potkontinentu.

"Haplogrupa J2" dominira u zapadnoj, centralnoj i južnoj Aziji, dijelovima Evrope i sjeverne Afrike, ali najčešće se povezuje sa sjeverozapadom Azije. Smatra se da je "Haplogrupa J2" potekla sa područja između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta. "Haplogrupa E" je rijetka i ima je gotovo isključivo u Africi.

Naučnici napominju da se "Haplogrupa G" najčešće pronalazi u Gruziji, a ima je i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem procentu, među stanovništvom Evrope, južne i srednje Azije, te sjeverne Afrike.

 

Izvor: SRNA

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog