Svijet

Američka CIA odustaje od podrške borcima protiv Asada?

Američka Centralna obaveštajna agencija CIA gasi svoj program podrške pobunjenicima koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara el Asada, piše "Vašington post".

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, "Vašington post" navodi da je četvorogodišnja tajna operacija imala ograničen uticaj, naročito od kada su ruske snage stale na stranu Bašara el Asada 2015. godine.

Prema navodima tog lista, predsjednik SAD Donald Tramp je donio odluku da ukine program podrške prije skoro mjesec dana, nakon sastanka sa direktorom CIA Majkom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu bezbjednost H. R. Mekmasterom. Bijela kuća i zvaničnici CIA odbili su da komentarišu te navode.

List tvrdi da postepeno ukidanje programa CIA održava "Trampov interes u pronalaženju načina da sarađuje sa Rusijom", kao i "priznanje ograničene moći Vašingtona i želje da ukloni Asada sa vlasti". AFP podsjeća da su SAD i Rusija postigle dogovor o prekidu vatre u jugozapadnoj Siriji, koji je objavljen 7. jula na samitu G-20 u Hamburgu, gde se Tramp, prvi put od stupanja na čelo SAD, sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bivši američki predsjednik Barak Obama odobrio je program za podršku pobunjenicima 2013. godine u vrijeme kada su razne grupe pobunjenika tražile spoljnu podršku u ustanku protiv "Asadovog režima". Više hiljada sirijskih boraca protiv vlade je obučeno i naoružano, podsjeća francuska agencija.

U međuvremenu je ruski senator Konstantin Kosačev ocijenio da odluka o prekidu američkog programa obuke i naoružavanja umjerenih sirijskih pobunjenika otvara nove mogućnosti za saradnju Rusije i SAD u ratu protiv terorizma.

"Sigurno da su ovo dugo očekivane i odlične vijesti", rekao je Kosačev koji je na čelu Komiteta za međunarodne poslove u gornjem domu ruskog parlamenta.

 

Izvor: Tanjug

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog