Redakcijski komentar

Poražena si Republiko Srpska!

U Republici Srpskoj će od ove školske godine biti ugašeno 15 područnih škola, odlučeno je danas (27. jula) na sjednici Vlade RS, nakon koje je ministar prosvjete i kulture Dane Malešević pojasnio da se „zvanično gasi deset škola, a pet po automatizmu, jer nije upisano nijedno dijete i ne mogu raditi“.

Ova katastrofalna vijest, čak i kada je svojim mirnim tonom “pojasni” resorni ministar, u svakom normalnom čovjeku budi osjećanja bijesa i tuge.

Ipak, Malešević se svojski potrudio da objasni kako se sve radi po zakonu i u interesu učenika, ali nije odgovorio kojih, kada je ove školske godine upisano najmanje prvačića u istoriji Republike Srpske.

Da je demografsko stanje katastrofalno potvrđuju podaci prema kojima od 64 opštine u Srpskoj, samo Banjaluka ima pozitivan prirodni priraštaj. Pošalica „da će Srba u Bosni ostati za pod jednu šljivu“ mogla bi postati realnost, jer po nekim procjenama u naredne dvije decenije Republika Srpska mogla bi izgubiti gotovo deset odsto stanovnika.

Za većinu političara, bez obzira da li su vlast ili opozicija, brojevi su, čini se, samo listići na biračkim mjestima, a pravo glasovi naroda (pred izumiranjem) daju im i legitimitet da nakon dobijanja funkcije, za priraštaj ne urade ništa.

Tako je pomenuti ministar, u čijem mandatu je sve manje škola, nedavno raspisao tender za nabavku automobila vrijednog 115.000 maraka, koje mora imati luksuznu opremu, od senzora i zatamnjenih šajbi do sportskih sjedišta.

Porazi nisu samo sportski, životni i politički. Današnja informacija iz Vlade RS je veliki poraz, kako političara tako i svih nas, koji smo ostali živjeti Srpskoj.

Vijest o gašenju 15 područnih škola, gotovo katastrofalna demografska slika, ali i Maleševićeva nova limuzina su klasičan poraz Republike Srpske, odnosno njenog naroda, koji je pred nestajanjem.

 

Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog