Svijet

Otvaranje bloga najbolja je odluka koju je Ivica Todorić mogao donijeti

Vijest koja je najglasnije odjeknula prethodnog vikenda, ali i Weekenda, svakako je bila da se Ivica Todorić obraća javnosti. Digitalno-komunikacijskim krugovima daleko je bio zanimljiviji kanal koji je odabrao za obraćanje – blog. Više je razloga za to, a glavni je svakako fokusiranost i doseg informacija koje je želio odaslati.

Svakih pola sekunde na svijetu se otvori po jedan novi blog. A u petak je svjetlost dana ugledao jedan koji nitko nije mogao ignorirati – osobni blog čovjeka čije se ime posljednjih mjeseci možda najviše spominje u Hrvatskoj i okolici, Ivice Todorića.

Bio je to početak vikenda, ali i Weekenda, odnosno Weekend Media Festivala, mjesta gdje su se okupili predstavnici medijske, PR i marketinške industrije iz cijele regije, a gdje je, gle čuda, jedna od glavnih tema bio upravo Agrokor te njegova – komunikacija. Subotnji panelisti koji su u prepunoj dvorani Vikendica raspravljali o “Agrokoru našem svagdašnjem”, a to su bili Violeta Colić, iz Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri, koja je svojedobno bila direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokor koncerna, potom Gojko Drljača, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg Lista, Ivan Hrstić s N1 televizije i Večernjeg lista, te direktor PR agencije Manjgura, Krešimir Macan, pod moderatorskom palicom Mislava Togonala (da, u nekim trenutcima publika se osjećala kao da gleda Otvoreno uživo) dali su uvid u dosadašnju komunikaciju Agrokora, posebice u doba najveće komunikacijske krize prije nekoliko mjeseci, kad je krenuo pad ovog koncerna. Ocjena je manje-više bila jednaka kod svih sudionika: sve se odradilo pogrešno, posebice jer se odlučilo – ne komunicirati.

Od 0 do 180.000 posjetitelja u samo 24 sata

A sada, mjesecima kasnije, Ivica Todorić osobno se obratio, ne medijima, nego direktno javnosti putem vlastitog “medija”, bloga, i preko noći postao najpopularniji bloger u Hrvatskoj, a i šire, ostvarivši čak 180.000 posjeta u samo 24 sata. Time se i pohvalio na svojoj stranici riječima:

Više od 180.000 ulazaka na web stranicu ivicatodoric.hr u samo 24 sata najbolji je pokazatelj interesa svih Vas za događaje vezane uz Agrokor. U narednim danima kroz objave na ovom blogu nastojat ću svim zainteresiranim čitateljima dati na uvid što više elemenata za kvalitetne analize i zaključke. Činjenice koje ću iznijeti sve nadležne institucije Republike Hrvatske mogu lako provjeriti u samo nekoliko dana i doći do istine.

Napisao je to Todorić, odnosno vjerojatno netko iz njegovog trenutnog komunikacijskog tima, prigodno ubacivši nakon toga video potpredsjednice Vlade Martine Dalić u trenutku kada ju je uhvatila “žuta minuta” prilikom konferencije za medije o takozvanom Lex Agrokoru.

Upravo to simbolično i predstavlja glavni razlog zbog kojega je Ivica Todorić odabrao baš blog za način obraćanja javnosti – na njemu može kontrolirati narativ, komunicirati jednosmjerno i fokusirano, slati poruke koje želi, ne odgovarati na neugodna pitanja i ne doživjeti napadaj smijeha, histerije ili ljutnje pred kamerama, stoga me iznenadila jučerašnja preporuka komunikacijskih stručnjaka koji tvrde da je blog zapravo loš komunikacijski potez te da bi bolji bio, recimo, nastup uživo ili dugački intervju. Prisjetite se samo koliko ste u posljednja dva desetljeća vidjeli Todorićevih nastupa pred kamerama? Posebice uživo? Teško vam je?

Zašto ne kamere, već blog?

Nije to bez razloga – dok onaj pravi znaju osobe bliže temi, mi ostali možemo samo nagađati gledajući videe poput ovoga gore (i osjećajući susram). Ili se ne snalazi pred kamerama ili se ne želi “snalaziti”, nego je daleko lakše i mudrije odabrati medij putem kojeg će na jednostavan, na prvi pogled odmjeren, čist i jasan način slati točno one poruke koje želi. Bez (barem prividno) posrednika, bez potrebe da odgovara na pitanja novinara, voditelja ili javnosti, iako je u prvom obraćanju navedeno kako je “cilj da u narednim danima i tjednima baš niti jedno pitanje ne ostane neodgovoreno”. Ako nema mogućnosti postavljanja pitanja, onda pitanja ne mogu ostati ni neodgovorena, zar ne?

OK, a priopćenje? Pa učinak bi bio isti.

Da, jednaku popraćenost postiglo bi i jednostavno priopćenje poslano medijima, ali tu se riskira mogućnost da ti isti mediji ne prenesu poruku u tako jasnom i odabranom tonu. Što ako budu nadopunjavali priču? Mijenjali je? Komentirali? Ubacivali sugovornike koji bi njene dijelove demantirali? Ovako javnost može preskočiti medija kao posrednika i informacije koje se plasiraju pročitati direktno na izvoru. A kad su sročene po točkama, kratko i jasno, informacije su pitke i lako probavljive, bez obzira na to odražava li sadržaj stvarne činjenice ili ne. Dovoljno je da se čovjek počne pitati. A ako nemate svojih pitanja, Todorić će ih postaviti za vas na kraju teksta.

A Facebook profil?

Dok mnoge javne osobe do medija i javnosti dolaze obraćanjem putem društvenih mreža, posebice Facebooka, gdje je dovoljno da stave status koji će obići brzinom munje cijelu Hrvatsku i šire (gotovo da čujete to bjesomučno CTRL+C i CTRL+V tipkanje po redakcijama), Ivica Todorić opet je izbjegao dvosmjernu komunikaciju koju društvene mreže nameću i postigao isti efekt putem bloga.

Možda Ivici ne možete postati prijatelj ili ga “lajkati”, ali možete se pretplatiti na njegov newsletter i prvi doznati kad se ukaže novo obraćanje naciji. O brojci pretplatnika, nažalost, možemo samo nagađati, ali uvjereni smo da su open i click rates iznimno visoki!

Takođe, za razliku od društvenih mreža, gdje je sadržaj i dalje prolazan i još uvijek nije dovoljno optimiziran za tražilice, putem bloga on može biti dugoročno utjecajan (iako je to u ovom konkretnom slučaju manje bitno, što pokazuje i rasplet događaja zadnjih dana).

Podizanje interesa tehnološke javnosti

Možda sporedno u ovom slučaju, ali svakako je zanimljivo što će odabir ovakvog specifičnog kanala podići zanimanje i stručne javnosti. Tako je rasprava o stranici Ivice Todorića završila u specijaliziranim grupama u kojima se okupljaju developeri, koji su pohvalili, primjerice, što je stranica https only, ali i moderan dizajn, koji opet u fokus stavlja točno onu osobu koja se želi istaknuti – naravno, Ivicu Todorića. Podsjeća to čak pomalo i na osobne stranice američkih političara, kao što je sam Donald Trump! No, evo i kritike iz naše redakcije – nema RSS-a.

Sve u svemu, s komunikacijske strane, čini se da je odabir upravo bloga možda i najbolja Todorićeva odluka u posljednjih mnogo godina. Kakav će to utjecaj imati na nadolazeće događaje, ostaje tek za vidjeti, ali definitivno je ostvario mokri san svakog influencera. Možda da iskoristi ovaj vrhunac internetske slave, dok može, i pokrene kakav oblik, kako je netko u šali predložio, oglašavanja na blogu? Pa čak i za kompenzaciju dugova?

Blogeri, pazite se, Todorićeve ćete brojke teško dosegnuti! ;)

 

Izvor: netokracija.com

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog