Muzika i film

Svjetski muzički hitovi sa Kosova – Slava i novac su na svjetskoj sceni, ne u muzici za dijasporu (VIDEO)

Mali broj ovdašnjih osoba koje prate muziku znaju da su svjetske zvijezde Bebe Rexha, Dua Lipa, Era Istrefi, Rita Ora… muzičarke sa stotinama miliona prikaza na JuTjubu – porijeklom sa Kosova.

Bebe Rexha - Svetski hit sa Kosova

Drugačije razmišljanje o uspjehu dovodi do svjetskih muzičkih hitova

Dok se ovdašnja omladina koja ima neke muzičke ambicije uglavnom zadržava na cilju „uspjeha u Dijspori“, primjer djevojaka porijeklom sa Kosova pokazuje da postavljanje viših ciljeva – uspjeh na svjetskom nivou – nije nedostižan.

Bebe Rexha od 2010 godine niže uspjehe kao kreator pjesama, pjevačica i tekstopisac, sa većim brojem učesvovanja u različitim svjetskim hitovima. Pored svojih pjesama, pravila je između ostalog pjesme za Selenu Gomez, Eminema…



Dua Lipa je počela kao jutjuberka 2011. sa 16. godina. 2015. godine potpisuje ugovor za Warner Music Group. Početkom 2017. g. dobija nagradu EBBA Public Choice Award, a prv album joj izlazi sredinom 2017. g.




Era Istrefi je sa 19. godina postala popularna u evropi pjevajući na albanskom jeziku. 2016. g. postala je internacionalna zvijezda sa pjesmom „Bonbon“.

 


Rita Ora je imala hit u Engleskoj još 2012. g. Do 2014. godine imala je 4 hit singla u Engleskoj. Uspjeh joj je donio nekoliko puta mjesta u žiriju različitih poznatih muzičkih takmičenja.

Marija Žeželj pokazuje da se i sa ovih prostora može kreirati dopadljiv muzički hit za svjetsko tržište



Poznata jutjuberka Marija Žeželj prati ovaj trend osoba koje sa ovih prostora imaju mnogo više muzičke ciljeve nego što je to pjevanje na ovdašnjim jezicima i nadanje da će se doći do slave u Dijaspori, kreiranjem pjesama na engleskom jeziku…

Od kada se raspala SFRJ na ovim prostorima nije dovoljno osoba koje bi svojom muzikom na ovdašnjim jezicima mogli da ponove uspjeh i slavu koju su imali domaći izvođači sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. To je razlog zašto danas ne postoje pjesme sa ovih prostora koje se mogu mjeriti sa kvalitetom i uspjehom muzičara iz SFRJ, van segmenta novokompanovane narodne muzike.

Rješenje je u izlasku na svjetsku scenu, što pokazuju primjeri osoba porijeklom sa Kosova, kao i pokušaji muzičke karijere od strane Marije Žeželj…

Napomena: Kreirano na osnovu diskusije na ovom FB statusu.

 

Izvor: preporukavesti.com

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog