Tehnologija

Gugl priznao da prati korisnike čak i ako su isključili usluge lociranja

Android telefoni prikupljaju podatke o lokaciji i šalju ih Guglu čak i ako ste isključili usluge lociranja, ako ne koristite nijednu aplikaciju, pa čak i ako niste ubacili SIM karticu, objavio je juče sajt Quartz.

Termin "usluge lociranja" često se odnosi na tačne GPS podatke potrebne za korišćenje aplikacija, kao što je npr. Google Maps koja pronalazi najbolju putanju do cilja, ili Uber koji otkriva gdje se tačno nalazite da bi vozači mogli da vas pokupe. Quartzovo istraživanje otkrilo je da čak i ako preduzmete sve gore navedene mjere predostrožnosti, telefoni sa operativnim sistemom Android prikupljaju podatke o vašoj lokaciji i šalju ih nazad Guglu kada ste povezani sa internetom. Tekst koji je objavio Quartz sadrži detalje o tome kako Gugl može da prati lokaciju korisnika triangulacijom, odnosno određivanjem lokacije korisnika pomoću tri bazne stanice koje uslužuju uređaj.

Od januara 2017., sve vrste Android telefona prikupljaju adrese obližnjih baznih stanica, čak i ako su usluge lociranja onemogućene, i šifrovane podatke šalju Guglu. Rezultat toga je da Gugl ima pristup lokacijama korisnika i zna njihovo kretanje što je daleko izvan razumnih očekivanje korisnika kada je riječ o poštovanju njihove privatnosti. To je praksa protiv koje korisnici ne mogu ništa.

Izvor koji je upoznat sa ovim, kaže da je Gugl dodao funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama da bi poboljšao svoj Firebase Cloud Messaging, gdje uređaji moraju redovno pingovati server da bi odmah dobijali poruke.

Quartz je u vezi ovoga kontaktirao Gugl, koji je potvrdio da je to praksa.

Adrese baznih stanica su uključene u informacije koje se šalju sistemu koji Gugl koristi da bi upravljao obavještenjima i porukama na Android telefonima, i to je tako proteklih 11 mjeseci, rekao je portparol Gugla. Oni nikada nisu koristili ni čuvali te informacije, a kompanija sada preduzima korake da okonča ovakvu praksu. Do kraja novembra, Android telefoni više neće slati lokacijske podatke o baznim stanicama Guglu, bar kad je riječ o ovom konkretnom servisu koji korisnici ne mogu da isključe.

Portparol Gugla je rekao da svi moderni Android telefoni koriste sistem sinhronizacije mreže koji zahtijeva mobilni kod zemlje i kod mobilne mreže, tako da se podaci o baznoj stanici nazvani Cell ID kodovi smatraju "dodatnim signalom za dalje poboljšanje brzine i performansi isporuke poruka".

Ovo je iznenađujuće, s obzirom na to da su podaci o baznim stanicama obično u rukama mobilnih operatera i da se samo u ekstremnim slučajevima dijele sa drugim kompanijama. Međutim, ovakva Guglova praksa omogućava da se u radijusu od 400 metra ili manje odredi gdje se nalazi neko, sa adresama nekoliko baznih stanica. Ovo ima konkretne bezbjednosne posljedice za ljude koji ne žele da budu praćeni, što znači da je najsigurniji način da se izbjegne praćenje je da se koriste telefoni sa pripejd karticama, za jednokratnu upotrebu. Ovo bi takođe mogao postati primamljiv cilj za hakere koji žele da dođu do privatnih informacija.

Ažuriranje koje uklanja ovu funkciju prikupljanja podataka o baznim stanicama biće objavljeno krajem ovog mjeseca, kažu iz Gugla. Sa druge strane, Guglovi uslovi servisa još uvijek nejasno govore da kada koristite Guglove usluge, Gugl može da prikuplja i obrađuje informacije o vašoj lokaciji, pomoću različitih tehnologija, uključujući IP adresu, GPS, i druge senzore koji mogu pružiti informacije Guglu o uređajima u blizini, WiFi pristupnim tačkama i baznim stanicama.

 

Izvor: informacija.rs 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog