Frontal Blog Challenge

Ubi nas nepromišljena riječ

Posljednjih dana smo svjedočili zaoštravanju odnosa u regionu zbog nesmotrenih izjava pojedinih političara. Kako vodećim političarima objasniti da sve ono što kažu u javnosti može biti iskorišteno protiv njih?

Preuzimanje vodećih političkih funkcija uz sebe nosi i veliku odgovornost. Javnost i mediji počinju pratiti svaki vaš korak i svaku vašu riječ. Neki političari tu pažnju iskoriste da u javnost puste neku informaciju ili spin koji im ide u korist. To je u razvijenim demokratijama postalo važno sredstvo političke propagande. Međutim, postoje i političari koji nikako da shvate da ono što kažu u krugu svoje porodice i prijatelja nije nešto što bi trebali reći u javnosti. Privatni život i privatne stavove treba odvojiti od službenog života i iznošenja zvaničnih stavova.

Najbolji primjer za to je bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović. On ima čitav niz nepromišljenih izjava koje su bile povod zaoštravanju situacije kako u BiH tako i sa susjednim državama. Njegova zadnja izjava je dovela do toga da je u Srbiji sazvana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost. 

U razgovoru s novinarom Izetbegović je izjavio da bi, da se njega pita, već odavno priznao Kosovo. Mnogi se pitaju šta je tako loše u ovoj izjavi, posebno ako znamo da smo sličnu izjavu već ranije čuli od nekih drugih političara. U samoj izjavi, ako je izvučete iz konteksta, nema ništa toliko strašno da bi ugrozilo sigurnost bilo koga. No, ako ste bošnjački član Predsjedništva BiH koja ima zategnute odnose sa Srbijom, čiji predsjednik ima velike probleme kako građanima da objasni da Kosovo više baš i nije Srbija, a pri tome se trudi da ublaži retoriku predsjednika RS-a vezanu za odcjepljenje od BiH, onda takva poruka dobija na značenju. Izetbegović je to morao uzeti u obzir kada je govorio o Kosovu, ali nije. Nažalost ovo nije prvi put , a vjerovatno ne ni zadnji, da njegove nepromišljene izjave izazivaju višednevne polemike. 

Donekle utješno za njega je što ima svog pandana u Hrvatskoj. Predsjednica Hrvatske također često u javnost izađe nepripremljena. Jer kako drugačije objasniti da je tokom susreta s predsjednikom Srbije izjavila da će mnogo vode proteći prije nego ove države postanu prijateljske, kratko nakon što je od njega uzela veliki buket cvijeća.

Postoji stara izreka koja govori o tome: ispeci pa reci. No neki političari je jednostavno ne primjenjuju.

 

Autor: Ivana Marić

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

Island ili da li muškarac može biti predsjednik

Lepe riječi

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog