Da li znate?

Opština Šipovo: U opštinskoj upravi duplo više zaposlenih od optimalnog broja

Prema službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, opština Šipovo je imala 15.579 stanovnika, a prema posljednjem popisu iz 2013. godine (Republički zavod za statistiku Republike Srpske) 9.969.

Broj zaposlenih u opštini Šipovo je 1.775 radnika, dok je broj nezaposlenih 1.956. Prosječna bruto plata iznosi 1.104,00KM, a neto 667,00 KM.

Opštinsku upravu Šipova čini: Odjeljenje za opštu upravu, Odjeljenje za privredu i finansije i Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

2013. godine je tadašnji načelnik opštine Šipovo Milorad Ćirko (NDP) tvrdio da je stara vlast na čelu sa načelnikom Dušanom Malinovićem (SNSD) nelegalno zaposlila osam radnika kako je utvrdila inspekcijska kontrola. Opštinska uprava Šipova je te 2013. godine imala 40 zaposlenih a načelnik Ćirko je tvrdio da je taj broj velik. (Izvor: nezavisne novine)

U opštini Šipovo je u izbornoj 2016. godini došlo do promjene vlasti, gdje je za načelnika opštine izabran Milan Kovač (SNSD).

Krajem 2016. godine opštinska uprava Šipova imala je zaposleno 61 radnika od toga 3 funkcionera, 7 zaposlenih na Ugovor na određeno vrijeme i 12 zaposlenih na Ugovor o pripravničkom stažu. 

Prema podacima do kojih smo došli u našem istraživanju, opština Šipovo navodi da imaju manjak radnika i da je zadnja sistematizacija usvojena u aprilu 2017. godine.

Prema Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi opštinska služba opštine Šipovo bi trebala da ima optimalno 30 zaposlenih s obzirom na broj stanovnika, što znači da imaju višak radnika. 

Iz opštinske uprave su još potvrdili da konkursne procedure koje se odnose na javno objavljivanje konkursa nisu u potpunosti ispoštovane. Prije i poslije izbora u opštini Šipovo nije došlo do velikih kretanja među zaposlenima u opštinskoj upravi, pa je tako u izbornoj 2016. godini ukupno novozaposlenih radnika 14.

Prema mjesečnim kretanjim u 2016. godini, najveći broj zaposlenih evidenitran je u septembru mjesecu i to tri novozaposlena radnika na određeno vrijeme i jedan pripravnik.

 

Frontal

 

 

 

 

 


 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog