Da li znate?

Opština Srebrenica: Trostruko više zaposlenih u opštinskoj upravi

U opštini Srebrenica je prema popisu iz 1991. godine živjelo 36.666 stanovnika. Prema podacima Popisa stanovništva BiH 2013. godine koje je izdao Republički zavod za statistiku RS, u opštini Srebrenica popisano je 11.698 lica. Broj zaposlenih u opštini Srebrenica je 2.000, dok je broj nezaposlenih 1.786.

U izbornoj 2016. godini u Republici Srpskoj došlo je do promjene vlasti u više opština, između ostalog i u Srebrenici. Na mjesto načelnika Srebrenice došao je Mladen Grujičić (SNSD) koji je pobjedio u izbornoj trci tadašnjeg aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića (pokret Odgovor).

Da je u opštini Srebrenica ista situacija kao i u drugim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj, govori podatak da je i 2014. godine opštinska uprava imala višak zaposlenih. Na platnom spisku opštine bilo je više od 80 zaposlenih, među kojima su bila dva a prema nekim tvrdnjama i četiri načelnikova savjetnika.

Trend viška radnika zadržan je i u 2016. godini kada je u opštinskoj upravi Srebrenice bilo zaposleno ukupno 119 radnika, što i ne čudi s obzirom da se radilo o izbornoj godini. Dakle, samo u 2016. godini u opštinskoj upravi zaposleno je 27 novih radnika. 

Prema Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi opštinska uprava Srebrenice bi trebala da ima optimalno 35 zaposlenih, što je trostruko manje od ukupnog broja koji su naveli iz opštinske uprave, a do kojih smo došli u našem istraživanju. Da apsurd bude veći iz opštinske uprave su naveli da imaju manjak radnika a da je zadnja sistematizacija usvojena u martu 2017. godine.

 

Frontal








 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog