Da li znate?

Opština Istočna Ilidža: Do posla al' pred izbore

Zapošljavanje putem stranačkih i rodbinskih veza je posebno karakteristično pred izbore, što ujedno predstavlja i rak ranu društva u Republici Srpskoj.

Postalo je pravilo da se tako dolazi do posla, političari se hvale povećanjem broja zaposlenih ali zapravo na taj način čuvaju svoju „fotelju“, manipulišu biračkim tijelom i utiču na rezultate izbora.

Jedna od opština gdje je došlo do povećanja broja zaposlenih u izbornoj 2016. godini u poređenju sa 2015. godinom je opština Istočna Ilidža. 

Opština Istočna Ilidža u opštinskoj upravi ima 60 zaposlenih radnika. Dok je u 2015. godini broj novozaposlenih iznosio 3, već u izbornoj 2016. godini taj broj se povećao na 11. Ta brojka i ne bi bila toliko sporna da opština Istočna Ilidža nema samo 14.437 stanovnika, prema popisu stanovništva 2013. godine (rezultati Republičkog zavoda za statistiku RS).

Zadnja sistematizacija usvojena je 2014. godine i prema istoj imaju manjak 8 radnika, podaci su opštinske uprave Istočna Ilidža a do kojih smo došli u našim istraživanjima. Takođe, navode da prema sistematizaciji trebaju da imaju 68 radnika.

Računica je malo drugačija ako se broj zaposlenih računa prema Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi, prema kojoj je u opštinskoj upravi Istočna Ilidža optimalan broj zaposlenih 44.

 

Frontal









 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog