Nauka

Intervju sa Sofijom: Prvim robotom sa državljanstvom (VIDEO)

Da li naučna fantastika postaje stvarnost koja bi nas mogla uništiti?

Dan nakon što je Stephen Hawking dramatično najavio da bi umjetna inteligencija mogla biti najgora stvar koju je čovjek izmislio, pogledajte intervju koji je uradio Business Insider sa Sofijom, prvim robotom sa državljanstvom.

Na početku intervju Sofija odgovara na pitanja kako se zove, koliko ima godina i šta radi.

Zatim je novinar pita da li voli ljudska bića. Prije nego odgovori "volim ih", Sofija nekoliko trenutaka razmisli. "Zašto", pita je novinar. "Nisam sigurna da razumijem zašto", odgovara Sofija.

Dalje objašnjava kako smatra da je žensko, ali svjesna je da kao robot nema pol. "Ja sam robot i tehnički nemam pol, ali identifikujem se kao žensko i ne smeta mi da me se smatra ženom", rekla je te iznenadila novinarke koje su pohvalile odgovor.

Naime, Sofija je nedavno postala državljanka Saudijske Arabije i tako postala prvi robot u svojstvu građanina na zemlji.

Djelo je kompanije Hanson Robotics iz Hong Konga, a njezini tvorci kažu kako je njen cilj da uči, razvija se te s vremenom dođe do stadija kad će se moći u potpunosti uklopiti među ljude.

Sofija je prvi put aktivirana 2015. godine, a njeno lice napravljeno je po uzoru na Audrey Hepburn. Njen tvorac David Hanson, koji je prije radio animacije za Disney, potrudio se napraviti je što ljudskijom.

 

 

 

 

 

 

Blog