Da li znate?

Koliki je birokratski aparat u Hercegovini?

Da je sadašnji sistem u zemlji koja je na samom evropskom dnu loš, neodrživ i da ga treba mijenjati jasno je svima.

Primarni cilj je da država bude efikasna i da pruži sve one usluge koje treba. Ali kako da bude efikasna i funkcionalna pored ogromnog broja zaposlenih u administraciji koji su politički podobni a ne sposbni. 30% zaposlenog stanovništva u Bosni i Hercegovini je na državnim jaslama, i to u javnoj upravi.

Problem ogromne administracije, odnosno viška zapolesnih u javnom sektoru velika je kočnica za BiH. Građani Hercegovine državni posao vide kao jedini siguran posao, za razliku od nesigurnog tržišta rada u kojem kompanije preko noći propadaju. Dakle, državne jasle su ipak privilegija a do njih je najlakše doći u izbornim godinama. "Izborno" zapošljavanja je u našoj državi učestala i normalna pojava, kada nosioci političkih funkcija dijele pozicije kako bi sebi osigurali izbornu pobjedu.

Lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini po višku administracije drži Hercegovina. I kako smo već ranije pisali, grad Trebinje je jedan od neslavnih rekordera u Republici Srpskoj po višku zaposlenih gdje je višak 150 radnika. Neslavni rekorder među opštinama je Gacko gdje je višak 127 radnika, a zatim ih slijedi Bileća. Izgleda da je luksuz na državnim jaslama izuzetno popularan u Hercegovini, gdje je očito da se pretjeralo sa brojem uhljebljenih u i onako preglomaznom administrativnom aparatu.

Prema podacima do kojih smo došli u toku naših istraživanja samo u Trebinju je u septembru izborne 2016. godine zaposleno 25 novih radnika, u oktobru 27 i u novembru iste godine 11 novih radnika, dok je Gacko izbornu pobjedu ponijelo na krilima pripravnika pa je tako u 2016. godini zaposleno 44 pripravnika. Do podataka o zaposlenima u opštinskoj upravi Bileća nismo uspjeli doći, jer nam iz uprave niti nakon nekoliko mejlova niko nije odgovorio. Podatke o broju zaposlenih  takođe nismo dobili ni od opštinskih uprava Nevesinje, Berkovići i Ljubinje.

Uprkos tvrdnjama Lejle Rešić, ministra uprave i lokalne samouprave RS, da se višak radnika uglavnom javlja u Hercegovini, iz ovih lokalnih zajednica navode da imaju optimalan broj radnika prema sistematizaciji radnih mjesta.

Idu nam novi izbori, samim tim i prilike za povećanje birokratskog aparata i nova zaposlenja. Šta će se dešavati, ostaje da vidimo. 


Frontal

Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog