Tehnologija

Održan trening kamp u okviru projekta „Digitalni gradovi“

Nakon službenog početka projekta„ Digitalni gradovi“ u Crnoj Gori i niza sastanaka i događaja u Velikoj Britaniji, predstavnici digitalne industrije su od 21. do 23. februara imali priliku biti dio intenzivnog trening kampa u Mokrin House-u, prvom i najnaprednijem ruralnom habu u regionu.

Tokom trodnevnog boravka u Mokrinu, više od 40 predstavnika digitalne industrije iz regiona, imalo je priliku sa istaknutim ekspertima međunarodne digitalne scene intenzivno raditi na najaktuelnijim temama.

Brojna predavanja i radionice obuhvatali su teme, kao što su poduzetništvo u kompanijama 21. vijeka, menadžment digitalnih proizvoda, timska kultura, strateški marketing, razvoj digitalnog biznisa, razvoj i mapiranje digitalne zajednice i otkrivanje blockchaina.

Takođe, za sve one koji su započeli saradnju sa partnerima iz Velike Britanije, trening kamp je ujedno bio i prilika za pripremu implementiranja njihovih zajedničkih projekata.

Trening kamp je otvoren predavanjem Habiba Leševića, gostujućeg profesora na „Cass Business School“ i „Royal College of Arts“u Londonu,  sa temom poduzetništva u 21. vijeku. Istaknuti predavači, među kojima su bili i Lazar Džamić, predstavnik Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda; Yiuwin Tsang, predstavnik kompanije „Disruptive Thinking“iz Velike Britanije, kao i Jovana Tokić, predstavnica studija „Autheos“ iz Amsterdama, podijelili su sa prisutnim svoje znanje i iskustva i omogućili im da se na konkretnim primjerima upoznaju sa različitim pristupima rješavanja problema u svakodnevnom radu.

Larisa Halilović,direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini i direktorica projekta „Digitalni gradovi“, ovom prilikom je izjavila: „Izuzetno sam ponosna na dosadašnji uspjeh učesnika projekta. Način na koji su se povezali, uspostavili saradnju i podijelili svoja iskustva i znanje jedni sa drugima je zaista nadahnjujući. Posebno me raduje činjenica da će novostečena znanja moći praktično primijeniti u svom svakodnevnom radu i doprinijeti daljnjem jačanju odnosaVelike Britanije sa regionom Zapadnog Balkana.Ovi mladi ljudi svojom inovativnošću i preduzetništvom svakog trenutka mijenjaju svijet u kojem živimo i zadovoljstvo je biti spona koja ih povezuje.“

Projekat„Digitalni gradovi“ima za cilj povezati gradove Velike Britanije i Zapadnog Balkana putem digitalne i kreativne industrije. Povezivanjem profesionalaca koji rade u ovom sektoru, jačanjem njihovih vještinai umrežavanjem, projekat doprinosi jačanju kreativne i digitalne industrije i pruža mogućnost za bolju međunarodnu saradnju. Projekat „Digitalni gradovi“ će trajati do kraja marta 2018. godine, a završna konferencija na kojoj će prisustvovati svi učesnici će biti održana u Velikoj Britaniji.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog