EU integracije BiH

Kandidatski status još daleko

Sve je izglednije da BiH neće do kraja ove godine, a teško i u idućoj dobiti kandidatski status.

Naime, na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH, koji je u utorak održan u Briselu,  konstatovano je da će Evropska komisija u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU posebnu pažnju posvetiti sprovođenju odluka Evropskog suda za ljudska prava poput "Sejdić i Finci" ili "Pilav", te fenomenu "dvije škole pod jednim krovom" i izmjenama Izbornog zakona BiH. Evropska komisija pozdravila je dostavljanje odgovora BiH na upitnik, kao i pripremu akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme sektora pravde, zahvaljujući kojem je omogućeno precizno praćenje mjera u ovoj oblasti, te apelovala na BiH da napusti retoriku podjela i nastavi sa reformama, bez obzira na to što je izborna godina.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu BiH, smatra da je kandidatski status na dugom štapu s obzirom na to da  je pred BiH mnogo posla.

"Ovi odgovori na upitnik koje smo poslali su tek početak. Ubrzo će nam biti postavljeno pitanje o broju stanovnika, površini zemlje, reformama, zastupljenosti žena u politici... Ništa od toga nismo završili, a najveći problem će nam biti  sprovedba presude Suda za ljudska prava  i  presude Ustavnog suda BiH, posebno one koje se tiču konstitutivnosti naroda", kaže Isaković.

Damir Bećirović, šef Kluba poslanika DF-a, kazao je da konstatacije Odbora i Evropske komisije nisu ništa novo.

"Nama je jasno rečeno prilikom  razgovora uz sudjelovanje međunarodne zajednice, ukoliko ne bude  izmjena Izbornog zakona BiH, da će otići preporuka da nam se  ne da kandidatski status i da bi EU mogla dići ruke od nas", kazao je Bećirović.

Njegova koleginica iz SNSD-a Dušanka Majkić ističe da su komentari zvanične politike u BiH takvi da EU govore "dajte nam status bez obzira na to kakvi smo".

"Nikako da shvatimo da mjesto u EU moramo zaraditi radom i da se za to treba dobro i kvalitetno raditi. Bezbroj je razloga što BiH ne zaslužuje kandidatski status u ovom momentu. BiH nije zemlja koja zaslužuje da bude kandidat  za EU", kazala je Majkićeva.

Zdenka Džambas (HDZ BiH), delegat hrvatskog naroda u Domu naroda BiH i član Zajedničke komisije za evropske integracije, kaže da ne vjeruje da će BiH dobiti kandidatski status do kraja ove godine.

"Pravimo ražanj, a zec duboko u šumi", kaže Džambasova i konstatuje da  je 40 dana ostalo do raspisivanja izbora, a da nema naznaka da će doći do dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, što je i ključni potez da bi od predstavnika iz međunarodne zajednice u BiH otišao pozitivan signal u Brisel.

Iz SDA i SDS-a juče nismo uspjeli dobiti nikoga od zvaničnika.

 

 

Izvor: Nezavisne
Blog