Sport

FK Slavija obilježava 110 godina bogate tradicije (FOTO)

Slavija je najstarije i najuspješnije sportsko društvo u Sarajevu do Drugog svjetskog rata, podsjeća istoričar Aleksandar Kostović, koji za sebe kaže da je i sam od djetinjsta navijač ovog kluba.

Fudbal se na području Sarajeva igra više od jednog vijeka, što najbolje ilustruje bogata istorija Fudbalskog kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva, koji ove godine proslavlja 110 godina postojanja.

Početak fudbala u BiH vezuje se za 1903. godinu, kada je donesena prva fudbalska lopta, a organizovan razvoj ovog sporta u Sarajevu počinje 1908. godine, kada se grupa učenika šestog razreda gimnazije /današnji drugi razred srednje/ upoznala o pravilima igre i počela aktivno da trenira.

Kostović je ispričao da je istraživanje o Slaviji počeo kao neki vid hobija, a sve je počelo od članka o ovom sportskom društvu. Sa digitalizacijom Narodne biblioteke Srbije, koja je omogućila uvid u arhivska izdanja štampe do Drugog svjetskog rata, Kostović je krenuo da istražuje istoriju Slavije na stranicama listova Politika, Vreme i Pravda.

- Dešavalo mi se da ostanem čitavu noć pretražujući te arhive dok ne bih našao neki zanimljiv tekst. Onda sam uvidio da treba da počnem skupljati materijal za knjigu o istoriji  Slavije, koja bi trebalo da svjetlost dana ugleda do kraja ove godine - priča Kostović.

Dio građe za knjigu građani Istočnog Sarajeva mogu da vide u narednih mjesec dana u formi izložbe "Slavija 1908 - Velikani prošlog vremena", koja je 13. juna postavljena u kafiću "Elefant".

Izložba kroz pet cjelina pokazuje razvojni put Slavije, od čega tri vremenske cjeline pokrivaju period od osnivanja kluba 1908. godine do kraja tridesetih godina 20. vijeka.

Četvrta cjelina posvećena je izlasku Slavije u Evropu, a peta najznačajnijim imenima ovog kluba, među kojima je i najuspješniji igrač svih vremena Slavko Zagorac.

"Srednjoškolski sportski klub" bio je prvi nezvanični naziv simpatične sportske družine gimnazijalaca, koja je, osim fudbala, bila začetnik i mnogih drugih sportskih disciplina u Sarajevu poput lake atletike, planinarstva, skijanja, tenisa, boksa, konjičkog sporta i vaterpola.


Kad je riječ o fudbalu, prema podacima kojima raspolaže Kostović "Srednjoškolski sportski klub" za protivnika u prvim utakmicama imalo je austrijske vojnike 84. pukovnije na službi u Sarajevu, a prvo gostovanje bilo je u Splitu 1912. gdje su dvije utakmice odigrane sa Hajdukom.

- Na Glavnoj skupštini kluba održanoj 10. septembra 1913. godine donesena je odluka da se klub nazove "rpski sportski klub" i pod tim imenom je funkcionisao i za vrijeme Prvog svjetskog rata u dalekoj Odesi gdje su se, pod vođstvom Steve Gerovca, okupili naši dobrovoljci koji su se tamo zatekli - navodi Kostović.

Današnje ime kluba, datira od 1921. godine, kada kreće poslijeratni period stabilizacije i stvaranje modernog sportskog društva Slavija što je simbolizovalo tadašnji period slavenstva i ujedinjenja južnih Slovena.

Prema njegovim riječima, nakon Prvog svjetskog rata Slavija je sa sarajevskim Hajdukom i SAŠK-om napravila igralište na Skenderiji na kome su igrali do izgradnje sopstvenog stadiona na Marijin dvoru, koji je svečano otvoren 3. maja 1925. i bio najmodernija sportska građevina tog vremena u Sarajevu.

- Dresovi u kojima se nastupalo su prvo bili boje praške Slavije - crveni, da bi dvadesetih godina sportska oprema u kojoj se nastupalo bila crno-bijela, a najveće uspjehe Slavija je postigla igrajući u plavim dresovima tridesetih godina prošlog vijeka -  istakao je on.

Slavija od 1929. godine postaje dominantan klub iz Sarajevskog podsaveza, tako da već tridesetih godina počinju redovno da igraju ligu Kraljevine Јugoslavije, a dva puta su se borili i za titulu državnog šampiona.

Kostović je iznio zanimljivu činjenicu da je na proslavi 30 godina rada kluba prisustvovao i predsjednik Vlade tadašnje Kraljevine Јugoslavije Milan Stojadinović, uz brojne goste iz zemlje i inostranstva.

Slavija je 1940. godine bila prvi klub iz BiH koji je odigrao neku evropsku utakmicu u tadašnjem najznačajnijem Mitropa /Srednjoevropskom/ kupu protiv slavnog mađarskog Ferencvaroša.


- Prvu utakmicu na domaćem terenu, Slavija je senzacionalno pobijedila 3:0, dok je u drugoj utakmici u gostima izgubila sa 11:1 - navodi Kostović.

Poslije Drugog svjetskog rata, nove komunističke vlasti ugasile su Slaviju bez ikakvog objašnjenja, a obnova kluba je morala da sačeka ratnu 1993. godinu.

Do 2004. godine Fudbalski klub Slavija iz Istočnog Sarajeva takmičila se u Prvoj i Drugoj ligi Republike Srpske, a u sezoni sezoni 2003/04. sa osvojenim prvim mjestom obezbijeđen je ulazak u Premijer ligu BiH.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog