EU integracije BiH

„Mladi u političkim strankama“ – nosioci promjena i jačanja regionalne saradnje

U posljednjih par godina sve više mladih u BiH je politički aktivno ali ih je nedovoljno na odgovornim funkcijama. Da su mladi budućnost ove zemlje pokazuje velika želja i motiv za snažnim promjenama i jačanju regionalne saradnje.

Ambasador EU Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Savjeta Evrope Drahoslav Štefanek su pokrenuli zajedničku inicijativu „Mladi u političkim strankama“, sa ciljem da se otvori dijalog sa mladim članovima političkih stranaka iz cijele Bosne i Hercegovine, i da im se omogući konstruktivno učestvovanje u kosultacijama o temama koje se tiču Evropske unije. Inicijativa je otvorena u aprilu 2018. godine u Sarajevu diskusijom o novoj Strategiji za Zapadni Balkan i perspektivi BiH.

Inicijativa je nastavljena diskusijom na konferenciji na temu Izazovi regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, koja je održana juče u Banjaluci. Konferenciju su otvorili ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnika EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i šef Kancelarije Savjeta Evrope, ambasador Drahoslav Štefanek. Na konferenciji se obratio i zastupnik u Evropskom parlamentu Cristian Dan Preda koji je govorio na temu evropske budućnosti Zapadnog Balkana.

Ministar Klokić se zahvalio Delegaciji EU i Kancelariji Savjeta Evrope što su izabrali Banjaluku za održavanje ove konferencije, ali i svim prisutnim koji su iskazali zainteresovanost za ovaj događaj.


(FOTO: Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić)

„Ovaj događaj predstavlja opredjeljenje Vlade Republike Srpske da jačaju saradnju između EU i Savjeta Evrope. Svjedoci smo i često čujemo pojam regionalna saradnja. Ona treba da doprinese  prije svega stabilnost čitavog regiona, i u konačnici treba da omogući bolji život građana ali i ekonosmki rast čitavog prostora“, kazao je Klokić.

Kvalitetu i efektivnosti u Bosni i Hercegovini može jedino pomoći uključenost mladih u procese, njihovo aktivno učestvovanje u društvu, odnosno procesu donošenja odluka koje bi trebale biti kamen temeljac politike svake zemlje. Mladi kao nosioci promjena mogu doprinijeti da upravo njihova zemlja promjeni lošu sliku kao zemlja Zapadnog Balkana, što dalje predstavlja i poboljšanje procesa integracija u evropsku zajednicu.

„Cilj je da na jednom mjestu okupimo političare mlađe generacije i sve one uticajnije ljude koji mogu formirati javno mnjenje i određene politike“, rekao je ambasador Wigemark i naglasio da je fokus rada isljučivo na regionalnoj saradnji.


(FOTO: Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark)

Ambasador Wigemark je poslao jasnu poruku, a to je da „zajednički možemo praviti iskorake, pomagati daljem pomirenju u regionu i jačanju razumijevanja, ostaviti prošlosti iza nas ali ne na način da zaboravimo ono što se desilo već da osiguramo da nam prošlost ne bude prepreka u budućnosti“.

„U okviru ovakvih dešavanja pokušavamo da stimulišemo jednu debatu među liderima mlađih generacija, za koje se nadamo da će jednog dana postati politički lideri ove zemlje. Imamo veliki broj političkih stranaka koje su ovdje zastupljene, značajan broj njih je iz Republike Srpske ali takođe i stranke iz FederacijeBiH, koji trebaju razgovarati o regionalnoj saradnji i o tome šta nam je u regionu zajedničko, a ne ono što nas dijeli“, kazao je Wigemark.

Dinamika i kvalitet u BiH i njenom pridruživanju Evropskoj uniji zavisi velikim dijelom od njenog društva, njenih građana, upravo zbog toga Evropska unija zagovara da mladi lideri budu aktivniji zagovarači po tom pitanju jer se to tiče budućnosti svih građana Bosne i Hercegovine.

Ambasador Štefanek se zahvalio na gostoprimstvu i istakao da ova inicijativa ima regionalni karakter, te da je podržana i od strane regionalnih geopolitičkih studija iz Hrvatske, ali i Crne Gore i Srbije.

 

(FOTO: Šef Kancelarije Savjeta Evrope, ambasador Drahoslav Štefanek)

„Trenutno je Hrvatska predsjedavajuća Savjetom Evrope i njeno predsjedavanje će trajati do novembra ove godine. Mislim da to samo po sebi predstavlja jednu priliku da se dodatno istraže sinergije i načini saradnje“, naglasio je Štefanek.

Evropska unija ulaže značajne napore kako bi omogućila mladim ljudima u BiH da aktivnije učestvuju u procese EU integracija, jer samo nova generacija mladih lidera vodi zemlju naprijed u proces reformi koje mogu doprinijeti Bosni i Hercegovini na putu ka EU. Za Evropsku uniju su mladi budući prenosioci vrijednosti koji mogu poboljšati položaj i ekonosmki razvoj Bosne i Hercegovine.

 

Frontal/D.S. i M.B.

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog