EU integracije BiH

Bačka Tvrđava – od vojvođanske ruine, preko UNESCO-ve liste do nagrade „Evropa Nostre“ 2018

#EvropaZaKulturu 2018. godina je postignutim dogovorom predstavnika Savjeta i Evropskog parlamenta proglašena za Evropsku godinu kulturnog nasljeđa.

Osnovni cilj pokretanje ove inicijative jeste da se podigne svijest o evropskoj prošlosti i vrijednostima, kao i da ojača osjećaj evropskog identiteta. Takođe, ono što se želi postići ovom inicijativom jeste da se skrene pažnja na mogućnosti koje nudi kulturno naljeđe i na izazove sa kojima je suočeno kao što su uticaj digitalizacije ili neovlaštena trgovina kulturnim dobrima.

Pod sloganom „Naše nasleđe: gdje prošlost susreće budućnost“ u januaru ove godine počela je Evropska godina kulturnog nasljeđa koja se obilježava nizom manifestacija u čitavoj Evropi. U Srbiji će obuhvatiti više od 40 događaja i manifestacija širom zemlje, kao i seriju inicijativa čiji je cilj da ohrabri građane da otkriju šta je to kulturno nasljeđe njihovih gradova, regiona, zemalja i Evrope.

Kulturno nasljeđe svog grada otkrili su i stanovnici male opštine Bač u Vojvodini. Od 29 laureata koji su nagrađeni najzančajnijim evropskim priznanjem kojim se vrjednuje briga o kulturnom nasljeđu, izabrano je 7 Grand prix laureata, nosilaca najprestižnije nagrade među kojima je i projekat konzervacije Tvrđave Bač. Nagrada Evropske unije za kulturno nasljeđe/Nagrada Evropa Nostre za 2018. godinu. Nagrada Evropske unije za kulturno nasljeđe/Nagrada Evropa Nostre za 2018. godinu je dodjeljena na završetku prvog samita o evropskom kulturnom nasljeđu održanom u Berlinskom kongresnom centru 22. jula, u prisustvu njemačkog predsjednika Franka Valtera Štajnmajera koji je poručio da „ako želimo da otkrijemo vrijednosti za koje se Evropa zalaže, evropsko kulturno nasljeđe je ključa referenta tačka, izvor inspiracije i snage za budućnost“.


(FOTO: Tvrđava Bač)

„Ponosni smo što je prestižna i najuglednija nagrada „Evropa Nostre“ dodeljena projektu konzervacije Tvrđave u Baču, koji je osmislio i realizovao Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin u partnerstvu sa mnogobrojnim institucijama kao i sa lokalnom samoupravom. Sama nagrada je dokaz da se zajednički trud i rad na očuvanju kulturne baštine u opštini Bač vrednuje i da je cenjen i prepoznatljiv“, kazala je za naš portal Branka Mandić, direktorica Turističke ogranizacije opštine Bač.

Tvrđava Bač, čija je izgradnja započeta u XIV vijeku, sa dogradnjama tokom XV i XVI vijeka, spada u nacionalne spomenike kulture od izuzetnog značaja. Tvrđava je restaurirana, njeni arheološki ostaci konzervirani, a u unutrašnjosti Donžon kule formiran je centar za posjetioce sa izložbenim prostorom. Tokom proteklih 15 godina, Tvrđava Bač je bila centralna tačka u regiji za obilježavanje manifestacije Dani Evropske baštine, inicijative Savjeta Evrope. Zahvaljujući ovom uspjehu, Tvrđava Bač je upisana na Uneskovu listu svjetskog nasljeđa 2010. godine kao dio „Istorijskog mjesta Bač sa okruženjem“.

„Nagrada Evropske unije, odnosno priznanje Grand prix ima izuzetan značaj za našu opštinu iz razloga što je to potvrda 12-ogodišnjeg rada projekta „Vekovi Bača“, koji je pokrenut sa ciljem oživljavanja kulturno-istorijskog nasleđa u opštini Bač, kao i stavljanja tog nasleđa u funkciju turističkog potencijala u našoj opštini“, istakao je zamjenik načelnika opštine Bač, Zdenko Kolar.


(FOTO: Zdenko Kolar)

Tvrđava Bač predstavlja jedan od najuvjerljivijih svjedoka bogate istorijeske prošlosti Opštine Bač, i nesumljivo izuzetno vrijedan spomenik srednjevjekovne kulture. Zahvaljujući ovom projektu omogućeno je da se Tvrđava Bač integriše u život lokalne zajednice a Bač je postao centar gdje se stiče profesionalno znanje o kozervaciji nasljeđa. Sređivanje tvrđave finansirano je preko EU projekta FRESCO – „Podsticanje saradnje“, u prekograničnim područijima kroz unaprjeđenje prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Od 2016. godine Evropska unija finansira i obnovu franjevačkog samostana u Baču iz 13. vijeka. Pored Tvrđave Bač u kulturno istorijsko nasljeđe Bača spada i Manastir Bođani, kao i ostatci turskog kupatila Hamam.

„Sa svim sadržajima koje opština Bač ima i nagradom Evropa Nostra 2018 za projekat Vekovi Bača, nadamo se da će naša opština dobiti na još većem značaju u pogledu kulturno istorijskog i turističkog potencijala, i da će zauzeti značajno mjesto u turističkim ponudama kao interesantna turistička destinacija u Vojvodini i Srbiji“, rekao je Kolar.

Iz Turističke organizacije Bač objašnjavaju da iz godine u godinu ulažu u razvoj turizma u samoj opštini kao i u promociju kulturnog nasljeđa, ali i ostalih potencijala što su dokazali i sve većim brojem posjetilaca tj. turista.

„Dobijanje prestižne nagrade Evropa Nostre je priznanje da smo svi na dobrom putu i da moramo i dalje zajedničkim trudom, radom i znanjem da doprinosimo daljem razvoju, svako u svom domenu. Takođe, očekujemo sve veći broj turista jer interesovanje za obilazak opštine Bač je sve veći i samim tim se stvara sve veća potreba za dalja ulaganja a naročito za intenzivniju promociju i naravno raznoliku turističku ponudu“, naglasila je Mandićeva.

Za projekte u okviru evropske godine kulturnog nasljeđa 2018., Evropska unija je izdvojila 5 miliona evra za projekte u Srbiji. Riječ je o projektima koji su usmjereni na jačanje svijesti i komunikacijske aktivnosti u oblasti kulture i kreativnih industrija koji će imati dugoročan uticaj, a sa ciljem da se slavi kulturna raznolikost i jačanje zajedničke pripadnosti na evropskom prostoru.

U Srbiji su u sklopu obilježavanje Evropske godine kulturnog nasljeđa finansirani mnogobrojni projekti kao što su: obnova sinagoge u Subotici, projekat pregoranične saradnje turistička ruta secesije od Subotice do Osijeka, Crossovers – saradnja umjetnika u oblasti filma i muzike, Zgrada Legata vajara Nikole Koke Jankovića, Rekonstrukcija zgrade Jugoslovenske kinoteke, obnova Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu, Botanička bašta „Jevemovac“, modernizacija Narodne biblioteke Srbije, obnova Golubačke tvrđave i mnogi drugi.

Srbija je kroz ovaj projekat pokazala da ima veliki turistički potencijal sa svim prirodnim ljepotama i kulturno-istorijskim nasljeđem, koji je uz pomoć Evropske unije očuvao i svoju tradiciju uz sačuvanju istorijsku arhitekturu. Do kraja godine biće nastavljena promocija programa u oblasti kulture i niza predavanja o istorijskim spomenicima i kulturnom nasljeđu, tako da Srbija ima još vremena da pokaže puni svoj turistički kapacitet.

 

Frontal/D.S. i M.B.

 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog