EU integracije BiH

Prva monografija o Vijećnici uskoro će biti dopunjena i dostupna posjetiteljima

Studio Urbing ustupio Vijećnici i web portal "vijecnica.ba" sa dijelom sadržaja

Na mapi obaveznih turističkih lokacija tokom turističkog obilaska Sarajeva, remek-djelo iz austrougarskog perioda rađeno u pseudo-maurskom stilu - Vijećnica, zauzima posebno mjesto. Koloritna unutrašnjost, prekrasni mozaici, desetine lukova, aula natkrivena staklenim mozaikom, te centralno kameno stepenište izazivaju izuzetnu pažnju među posjetiocima iz svih krajeva svijeta, a prava su poslastica za razna VIP događanja koja se nerijetko dešavaju unutar ovoga prostora. Njena burna historija priča je za sebe i ekskluzivitet koji ostavlja bez daha.

Danas se koristi i u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća i čini se da je raznolikost upotrebe veća nego ikad ranije. Ova znamenitost omiljeno je mjesto koje pruža mogućnost mladim bračnim parovima da obilježe jedan od najvažnijih dana u svojim životima.

Tarik Hamzić, šef Službe za finansijske poslove Javnog preduzeća „Sarajevo“, koje upravlja Vijećnicom kaže da broj posjetilaca iz godine u godinu raste. „Prema našim procjenama, u prošloj godini Vijećnicu je posjetilo više od 50 hiljada ljudi, a izvještaj za ovu godinu tek treba da uradimo – nadamo se da ćemo u ovoj godini taj broj i premašiti“, kaže on te dodaje da uprava ima dugoročno vrlo ambiciozna planove sa ovom gradskom ljepoticom. 

Zahvaljujući arhitektonskoj kompaniji Studio Urbing koja je prije 3 mjeseca Vijećnici ustupila stranicu "vijecnica.ba", te prepustila dio njenoga sadržaja, konačno je i web prezentacija dobila svoje kvalitetne obrise. Studio Urbing, koji je bio zadužen za rekonstrukciju Vijećnice, ovlaštena je kuća za projektovanje zaštite, konzervacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika BiH,  te projektovanje stambenih i poslovnih objekata, a nakon 18 godina mukotrpnog rada na rekonstruiranju, poklonio je gradu Sarajevu i prvu monografiju Vijećnice u njenoj historiji. Autori knjige koja je objavljena 2014. godine su Valerijan Žujo, autor Monografije Sarajeva, Leksikona Sarajeva i Leksikona BiH, arhitekta Ferhad Mulabegović, glavni odgovorni u projektu rekonstrukcije Vijećnice i arhitekta Smajo Mulaomerović, osnivač Urbing studija, koji je, također, radio na rekonstrukciji Vijećnice. Urednik „Monografije Vijećnice“ Nedžad Mulaomerović kaže da je taj projekat bio kruna njohovog rada na rekonstrukciji i da je, što vrijeme više prolazi, sve ponosniji na angažman ove grupe entuzijasta. „Najekskluzivniji materijal koji smo prikupili tokom izrade projekta: fotografije, novinske članke i druge dokumente koji su nam pomogli da projekat obnove finaliziramo i vratimo autentičnost Vijećnici, uvrstili smo u ovu monografiju. Uhvatili smo val dobre atmosfere koja je te godine okruživala organizaciju 100-godišnjice Sarajevskog atentata i otvaranja Vijećnice jer, premda nije bilo novaca da se finansira i monografija, mi smo preko svjetske platforme Kickstarter, preko koje se skupljaju sredstva za zanimljive projekte širom svijeta, za mjesec dana uspjeli skupiti 15 000 dolara koliko nam je bilo potrebno da završimo i odštampamo knjigu“, kaže Mulaomerović koji objašnjava da će uskoro „Monografije Vijećnice“ biti dostupne u prodaji i u samoj Vijećnici. Prije toga će se raditi reizdanje, odnosno prošireno izdanje koje će obuhvatiti i nova događanja. „Naše poglavlje o kulturnim događajima završava sa koncertom Bečke filharmonije, a vrijeme je da se to dopuni jer su se mnoge sjajne stvari desile u ovih nekoliko godina koliko je Vijećnica otvorena“, kaže Mulaomerović uz osmijeh, objašnjavajući da ekipa koja je izdala Monografiju i nije imala nekoga iskustva u izdavaštvu i da su zato malo sporiji u realizaciji digitalnog izdanja „Monografije Vijećnice“, no da nisu odustali od te ideje. „Samo treba doći na red da i to finaliziramo“, kaže Nedžad, te najavljuje i skraćeno izdanje monografije. 


EU je od 2008. godine za rekonstrukciju i obnovu kulturne baštine u BiH osigurala 14 miliona eura, a iz toga je fonda bila finansirana i rekonstrukcije Gradske vijećnice u Sarajevu i to u iznosu od devet miliona eura. Rekonstrukcija je završena u 2014. godine, a Vijećnica je svečano otvorena, nakon 22 godine, 9. maja 2014. godine na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. „Godinu prije mog dolaska (2014.), moj prethodnik je imao priliku da učestvuje na jednom grandioznom otvaranju Vijećnice gdje je svirala i Bečka filharmonija. To je bio veliki projekat koji je krunisan otvorenjem na Dan Evrope. Ja mogu biti samo ponosan jer i vaše nasljeđe je i nasljeđe Evrope. Sa sigurnošću znam da je iznimno teško raditi projekte sanacije na objektima sa značajnim stepenom oštećenja, a rađeno je sve u skladu sa najvišim standarima. Danas je ona postala prava atrakcija, ne samo turistička nego s ponosom mogu reći da svako ko dođe u BiH prvo posjeti Vijećnicu. EU je bila među vodećim donatorima tog projekta obnove dijela vaše historije, kulturnog nasljeđa. Ona je prepoznatljiv dio Sarajeva,“ – istakao je Lars Gunnar Wigemark, šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, prisjetivši se procesa obnove Vijećnice, koji je trajao 18 godina.

Rekonstrukcija se odvijala u četiri faze: strukturna faza, koja uključuje rad na obnovi i stabilizaciji zidova u prizemlju, od decembra 1999. do maja 2000., a finansirala ju je Vlada Austrije; Centralni Atrij (uključujući i kamene strukture) i ograda, u 2003., koje je finansirala Evropska unija u iznosu od 2,5 miliona eura; faza izdae fasade, prozora i vrata, 2010-2014, što je finansirala španska Vlada, u iznosu od 1 milion eura i uz sufinansiranje od strane općine Sarajevo; finalna faza je finansirana iz IPA fondova 2009. i 2010.

Pored Muzeja, u Vijećnici je smješten i Informacijski centar MKSJ, čiji dokumenti imaju edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju.

O Vijećnici

Gradska Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, korištena je za upravne i administrativne svrhe. Poslije Drugog svjetskog rata stavljena je na raspolaganje Narodnoj biblioteci i ostaje u toj funkciji do agresije na BiH. U noći između 25. i 26. augusta 1992. godine pogođena je zapaljivim artiljerijskim projektilima. Požar neopvratno uništava Vijećnicu, zajedno sa ogromnim bibliotečnim fondom Nacionalno-univerziteske biblioteke od oko 2 miliona jedinica. Vijećnica je svojevrstan svjedok vremena: promjene političkih sistema, Sarajevskog atentata, vrhunca promocije Sarajeva i BiH u svjetskim okvirima za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Obnova Gradske vijećnice počinje 1996. i traje sve do 2014. godine, a kompletna rekonstrukcija je urađena po originalnoj dokumentaciji. 

 

Frontal/M.B. i D.S.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog